Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Ar ministra Abu Meri operatīvu iesaisti akūto situāciju optikas veikalu nozarē sola atrisināt mēneša laikā

Veselības ministrs Hosams Abu Meri.
Veselības ministrs Hosams Abu Meri. Foto: Gatis Rozenfelds/Valsts kanceleja

Mēneša laikā tiks rasts risinājums, lai iedzīvotājiem netiktu liegta redzes pārbaude optikas veikalos. Par to otrdien, 16. oktobrī, panākta vienošanās Veselības ministrijas organizētajā sanāksmē, kurā tika spriests, kā risināt akūto situāciju, kas apdraud Latvijas optikas veikalu pastāvēšanu.

Sanāksmē, piedaloties Latvijas Optometristu un optiķu asociācijai, nozīmīgāko optikas nozares darba devēju pārstāvjiem un veselības ministram Hosamam Abu Meri, tika panākta vienošanās veidot ekspertu grupu un mēneša laikā atrast juridisku risinājumu, lai nepieļautu to optikas veikalu slēgšanu, kuros tiek veikta arī redzes pārbaude, ja tie kā redzes korekcijas līdzekļu mazumtirgotāji nespēs atbilst pašreizējām prasībām, kādas tiek izvirzītas ārstniecības iestādēm. Nozarē norāda, ka redzes pārbaužu veikšana optikas veikalos ir standarta prakse gan Eiropā, gan pārējā pasaulē.

Latvijas Optometristu un optiķu asociācija šī gada vasarā rosinājusi normatīvajos aktos iekļaut asociācijā izstrādātu informāciju par obligātajām prasībām optikas veikaliem, īpaši nosakot to, ar kādiem nosacījumiem optikas veikali var turpināt sniegt redzes korekcijas pakalpojumus. Šādu izmaiņu mērķis sniegtu skaidrību un drošību optikas nozarei, kas bažījās par savu pastāvēšanu, jo esošais regulējums neparedz optikas veikalu pilnvērtīgu darbību. Arī iedzīvotājiem ziņa, ka optikas veikalos arī turpmāk varēs pārbaudīt redzi, vairos pārliecību, ka primārās redzes aprūpes pakalpojumi būs pieejami, nestāvot mēnešiem garās rindās.

Latvijas Optometristu un optiķu asociācijas prezidente, Latvijas Universitātes asociētā profesore Aiga Švede uzsver: “Asociācija ir aktīvi darbojusies optikas nozares un optometristu profesijas juridiskā ietvara izstrādē. Taču optikas veikalu pilnīga pārreģistrācija par ārstniecības iestādi, kā to pieprasa pašreizējā likumu un noteikumu redakcija, vairumā gadījumu nav iespējama. Optometristu pamata darba vieta – optikas veikali – nav ietverti likumdošanā. Reģistrēt optikas veikalu kā klasisku ārstniecības iestādi traucē normatīva rakstura šķēršļi, kas saistīti ar atsevišķām vides pieejamības prasībām un būvju klasifikācijas koda maiņu. Tādēļ esam gandarīti par Veselības ministra operatīvo rīcību un uzmanību šī jautājuma sakārtošanai un ticam iespējai mēneša laikā panākt risinājumu, veicot asociācijas piedāvātos vienkāršos likumdošanas grozījumus.”

Kā norāda A. Švede, optometristi Latvijā ir noraizējušies par savu nākotni, jo, neveicot izmaiņas šobrīd spēkā esošajā regulējumā, slēgšana varētu draudēt lielākajai daļai optikas veikalos esošo optometrijas kabinetu, tāpēc ekspertu grupas izveide un darba sākšana pie risinājuma izveides ir liels solis uz priekšu situācijas normalizēšanā. Jau ziņots, ka šī gada oktobra sākumā pēc Veselības inspekcijas vizītes slēgti astoņi optometristu kabineti.

Nozares lielākais darba devējs OC VISION atzinīgi novērtē panākto darba grupas izveidi ar ministra Abu Meri operatīvo iesaisti jautājuma risināšanā. “Mēs esam gandarīti, ka primārā redzes veselības pārbaude būs pieejama Latvijas iedzīvotājiem arī turpmāk un Veselības ministrija ar asociāciju strādās pie optikas veikalu darbības likumdošanas ietvara izstrādes, veidojot juridisku regulējumu redzes pārbaudei optikas veikalos,” uzsver OC VISION izpilddirektors Toms Dzenis.

Latvijas Optometristu un optiķu asociācija un nozares uzņēmēji no Veselības ministrijas saņēmuši solījumu, ka laikā, kamēr tiek papildināts optometristu kabinetu darbību regulējošais juridiskais regulējums un padarīta iespējama šo kabinetu reģistrācija, tie varēs turpināt strādāt.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu