Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Veselības inovāciju hakatonā uzvarējusi studentu komanda ar risinājumu bērnu paliatīvajai aprūpei

Foto: Shutterstock

Veselības inovāciju hakatonā "i-Days" uzvarējusi Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu komanda "Linky" ar risinājumu bērnu paliatīvajai aprūpei, informē pasākuma rīkotāji.

Novembra beigās uzvarētāju komanda pārstāvēs Latviju "i-Days" Eiropas finālā Budapeštā 28. un 29.novembrī. Komandu pārstāv RSU medicīnas studenti Adriāno Fedele, Maro Domingess-Moija, kā arī RTU uzņēmējdarbības students ar specializāciju spēļu izstrādes nozarē Buraks Kaija.

"Divu dienu laikā radījām funkcionālu risinājumu, kas palīdz risināt problēmas, ar kurām Latvija saskaras bērnu paliatīvajā aprūpē. Mentoru un medicīnas personāla sniegtais skatījums uz problēmu palīdzēja mums iegūt nepieciešamo perspektīvu, kas bija izšķiroša panākumos, kā arī katrai līdzšinējai lekcijai un konsultācijai bija nenovērtējama ietekme," teicis uzvarētāju komandas "Linky" pārstāvis Domingess-Moija.

Hakatona "i-Days" mērķis bija iesaistīt Latvijas universitāšu studentus veselības aprūpes inovācijās un jaunuzņēmējdarbībā, informēja pasākuma rīkotāji.

Šī gada hakatona tēma bija personalizētā jeb precīzijas medicīna - jauna pieeja slimību ārstēšanai un profilaksei, kurā tiek ņemtas vērā katra cilvēka ģenētiskās īpatnības, dzīves vide un dzīvesveids, atsakoties no idejas, ka visas zāles un metodes der visiem.

Hakatonā piedalījās septiņas studentu komandas no RSU, RTU, RTU Latvijas Jūras akadēmijas un RTU Rīgas Biznesa skolas. Trīs no tām tika izveidotas hakatona laikā no dalībniekiem, kuri bija pieteikušies individuāli.

Studenti varēja izvēlēties risināt vienu no pieciem izaicinājumiem. Hakatona partneri - Bērnu klīniskā universitāte slimnīca (BKUS) un uzņēmums "Roche" - aicināja uzlabot komunikāciju precīzijas medicīnā, veidot rīkus personalizētas aprūpes nodrošināšanai, kā arī rast risinājumus efektīvai bērnu paliatīvās aprūpes nodrošināšanai un digitālo laboratorijas datu līdzdalībai labāku veselības rezultātu sasniegšanā.

Savukārt Ekonomikas ministrija (EM) izaicināja integrēt digitālās veselības tehnoloģijas un mākslīgo intelektu veselības sistēmās.

Studentu idejas vērtēja RSU prorektors akadēmiskajā darbā Dins Šmits, "Roche Diagnostics Baltics" vadītājs Latvijā Tomass Hēfers, Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis, kā arī BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols un pacientu biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

Iepriekš "i-Days" Latvijas posmos radītas tādas idejas kā, piemēram, pacienta karte jeb digitālā aplikācija, kas nodrošina personas datu apkopojumu, risinājumi, kas novērstu saindēšanos ar pārtiku, virtuāls kustības palīgs vingrošanai un fizioterapijai, aplikācija krūts vēža pacientiem, ar kuras palīdzību pacientiem tiek sniegta noderīga informācija par slimības ārstēšanu un citas.

"EIT Health" ir Eiropas publiskā un privātā sektora tīklojums veselības aprūpes jomā, kuru izveidojuši vairāk nekā 150 Eiropas vadošie uzņēmumi, universitātes, pētniecības un attīstības centri, kā arī slimnīcas un institūti. Tīklojuma uzdevums ir nodrošināt tādu veselības aprūpi, kas nākotnē sniegs Eiropas iedzīvotājiem iespēju dzīvot ilgāk un veselīgāk. "EIT Health" Latvijas centrs kopš 2019.gada janvāra atrodas Rīgas Stradiņa universitātē.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu