Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Lielbritānija apsver sankciju noteikšanu diviem Izraēlas ministriem

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Tupungato/Shutterstock

Lielbritānijas valdība apsver iespēju noteikt sankcijas Izraēlas galēji labējiem ministriem Itamaram Ben Gviram un Becalelam Smotričam, trešdien paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Kīrs Stārmers.

Jautāts parlamentā, vai valdība varētu piemērot sankcijas šiem diviem ministriem, Stārmers sacīja: "Mēs to apsveram, jo ir acīmredzami atbaidoši izteikumi, kā arī citas patiešām satraucošas aktivitātes Rietumkrastā."

Nacionālās drošības ministrs Smotričs un finanšu ministrs Ben Gvirs ir dedzīgi Rietumkrasta kolonistu apmetņu atbalstītāji, kas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām ir nelegālas.

Smotričs izraisījis arī starptautisku sašutumu, rosinot, ka būtu attaisnojams divus miljonus Gazas joslas iedzīvotāju turēt badā, lai panāktu Izraēlas ķīlnieku atbrīvošanu.

Šīs nedēļas sākumā bijušais Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons atklāja, ka iepriekšējā konservatīvo valdība strādājusi pie sankcijām pret "ekstrēmajiem" politiķiem.

Stārmera leiboristu valdība otrdien paziņoja par atsevišķām sankcijām septiņiem Izraēlas kolonistu priekšposteņiem un organizācijām.

Izraēlas kolonistu vardarbība un armijas reidi okupētajā Rietumkrastā pastiprinājušies kopš pagājušā gada 7.oktobra, kad "Hamās" kaujinieki iebruka Izraēlas dienvidos un sākās Gazas joslas karš.

Norādot uz "drausmīgo" humāno situāciju Gazas joslā, Stārmers arī aicināja Izraēlu "veikt visus iespējamos pasākumus, lai izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem un ļautu Gazā ievest palīdzību daudz lielākā apjomā".

Ārlietu ministrs Deivids Lamijs tostarp paziņoja, ka Apvienotā Karaliste, Francija un Alžīrija ir sasaukušas steidzamu ANO Drošības padomes sanāksmi pēc ANO ziņojumiem, ka pēdējo divu nedēļu laikā Gazas joslas ziemeļu daļā "gandrīz nav ievesta pārtika".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu