Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pasaules ietekmīgākā sieviete pirms divtūkstoš gadiem – Līvija Druzilla

Foto: Ekrānuzņēmums no "Youtube" video

Visticamāk, esi dzirdējis par vienu no iedvesmojošākajām un pretrunīgākajām sievietēm Senās Romas vēsturē – Līviju Druzillu. Tomēr ko mēs patiešām par viņu zinām? Vai viņa bija labestīga un tikumīga matrona, kura atbalstīja un deva padomus savam vīram imperatoram Augustam viņa meklējumos pēc miera un stabilitātes? Vai tomēr viltīga un nežēlīga manipulatore, kas iznīcināja katru, kurš nostājās ceļā viņas dēlam Tiberijam?

Šie un citi jautājumi, Līvijas Druzillas dzīve un Senās Romas estētika lieliski dramatizēta seriālā “Domina”, kas skatāms LMT Viedtelevīzijā.

Līvija Druzilla piedzima 58. gada 30. janvārī pirms mūsu ēras ietekmīgu patriciešu ģimenē. Viņa apprecēja savu brālēnu Tiberiju Klaudiju Neronu, ar kuru pasaulē laida divus dēlus: Tiberiju un Druzu. 38. gadā pirms mūsu ēras viņa savu vīru atstāja un apprecējās ar Oktaviānu – nākošo imperatoru Augustu, kurš arī bija viņas attāls radinieks.

VIDEO: SERIĀLA KACEKLIS

Līvija kļuva par lojālu partneri Augustam, dodot viņam vērtīgus politiskus padomus un palīdzot konsolidēt varu. Viņai arī bija ļoti nozīmīga loma viņas dēla Tiberija karjeras nodrošināšanā, kurš pēc Augusta nāves mūsu ēras 14. gadsimtā kļuva par Romas imperatoru.

Līdz pat savai nāvei mūsu ēras 29. gadsimtā 86 gadu vecumā Līvija turpināja ietekmēt politiskos lēmumus kā imperatora māte. Patiesībā tobrīd viņas vara kļuva vēl lielāka nekā esot imperatora sievai. Tiesa, dēlam tas sāka nepatikt, tāpēc viņš centās mātes varu mazināt un beigu beigās tik ļoti ar viņu sanīdās, ka neieradās uz viņas bērēm.

Līvija Druzilla
Līvija Druzilla Foto: Wikimedia Commons

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Līvija būtu pelnījusi mūsu apbrīnu, ir tas, cik lojāla un atbalstoša sieva viņa bija Augustam, kurš viņu arī dziļi cienīja un mīlēja. Pēc gadiem ilgā pilsoņu kara viņiem abiem bija kopīga vīzija – atjaunot mieru un stabilitāti impērijā. Līvija Augustam palīdzēja pārveidot morāles normas sabiedrībā, rādot tikumības, pieticības un dāsnuma piemēru. Viņa arī rosināja Augustu būt žēlsirdīgam pret saviem ienaidniekiem. Piemēram, viņa pārliecināja Augustu nenonāvēt Sekstu Pompeju, kurš bija sacēlies pret Augusta varu, kā arī aizstāvēja daudzus citus, kas kaut kādā veidā nepatika Augustam, piemēram, dzejnieku Ovidiju, kurš tika izsūtīts trimdā it kā par tikumībai kaitīgu poēmu rakstīšanu.

Viņa bija ne tikai Augusta sieva, bet arī uzticības persona un padomdevēja, kas bieži pievienojās Augustam viņa darba ceļojumos. Savukārt Augusta prombūtnē viņa darbojās kā viņa vietniece. Uz Līvijas pleciem bija arī Augusta finanses, korespondence, kustamie un nekustamie īpašumi. Viņa patiešām bija Augusta labā roka, viņa labākā puse.

Tiesa, tā uzskata ne visi. Daži vēsturnieki raksta, ka Līvija bija viltīga un slepkavnieciska. Daži pat uzskata, ka viņa noindēja vairākus Augusta ģimenes locekļus, to skaitā viņa mazdēlus Gaju un Lūciju Cēzarus, viņa brāļadēlu Marselu un adoptēto dēlu Agripu, lai palielinātu sava dēla Tiberija izredzes uz troni. Citi domā, ka viņa vainojama arī sava vīra Augusta nāvē, tomēr šos apgalvojumus nebalsta pierādījumi.

Līvija Druzilla ar dēlu Tiberiju
Līvija Druzilla ar dēlu Tiberiju Foto: Wikimedia Commons

Seriāls “Domina” ir viena no Līvijas personas interpretācijām. Skatītājs pirmo reizi Līviju sastop jau 15 gadu vecu – vēl tālu no tās sievietes, par kuru mēs lasām vēstures grāmatās. Tomēr soli pa solim stāsts attīstās, atklājot mums zināmos vēstures faktus jaunā marinādē. Ja pirmajā sezonā visa vara ir Augusta ģimenē, tad otrajā sezonā tā jau nonākusi Tiberija rokās, seriālu sadalot divās loģiskās daļās. Protams, saspiest Līvijas garo un notikumiem bagāto dzīvi vien astoņās sērijās ir visai izaicinošs uzdevums, tomēr izskatās, ka tas šeit ir izdevies ļoti labi, turklāt īpaši nezaudējot vēsturisko precizitāti.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu