Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Mēnešreizes un sports: 7 padomi, kā justies ērti, brīvi un pārliecinoši

Foto: Publicitātes foto

Mēnešreižu laikā daudzām sievietēm rodas jautājums par to, vai un kā turpināt fiziskās aktivitātes. Lai gan menstruācijas dažkārt ir saistītas ar diskomfortu, nogurumu un pat sāpēm, tas nenozīmē, ka šajās dienās jāatsakās no aktīva dzīvesveida. Patiesībā mērenas fiziskās aktivitātes mēnešreižu laikā ir pat ieteicamas, jo tās var palīdzēt mazināt tādus nepatīkamus simptomus kā vēdersāpes, garastāvokļa svārstības, un uzlabot vispārējo pašsajūtu. Sadarbībā ar "Libresse" sniegsim septiņus padomus, kā sportot mēnešreižu laikā, lai justos ērti, brīvi un pārliecinoši.

Izvēlies piemērotas fiziskās aktivitātes

Ne visas sporta aktivitātes mēnešreižu laikā var būt piemērotas – īpaši, ja šajās dienās izjūti lielu diskomfortu vai sāpes. Tomēr

viegls kardiotreniņš, piemēram, pastaigas, joga vai peldēšana, var palīdzēt uzlabot asinsriti, samazināt vēdera spazmas un uzlabot garastāvokli.

Ja tev šķiet, ka intensīvas fiziskās aktivitātes ir pārāk smagas, vari koncentrēties uz stiepšanās un elpošanas vingrinājumiem, kas nomierina nervu sistēmu un palīdz atslābināties.

Uzņem papildu šķidrumu

Menstruāciju laikā jau tā palielinās šķidruma zudums, bet sportojot ķermenis ar sviedriem izdala vēl vairāk šķidruma. Regulāra šķidruma uzņemšana, izvēloties tādas veselīgas opcijas kā ūdeni un nesaldinātas zāļu tējas, palīdzēs uzturēt organismā optimālu mitruma līmeni, kā arī mazinās vēdera pūšanos un nogurumu.

Speciālisti iesaka dienas laikā izdzert vismaz 1,5–2 litrus ūdens, bet fizisko aktivitāšu laikā šo daudzumu ieteicams palielināt.

Pielāgo uzturu

Lai nodrošinātu ķermenim nepieciešamos resursus, mēnešreižu laikā ir svarīgi pievērst īpašu uzmanību pilnvērtīgam uzturam.

Iekļauj ēdienkartē vairāk dzelzi saturošu produktu, jo menstruāciju laikā ķermenis zaudē asinis un līdz ar to arī dzelzs krājumi var izsīkt.

Lai no tā izvairītos, ieteicams uzturā iekļaut spinātus, riekstus, sarkano gaļu un citus produktus, kas ir lieliski dzelzs avoti. Omega-3 taukskābes, kas atrodamas zivīs, olās, linsēklās un valriekstos, var palīdzēt mazināt iekaisumu un samazināt menstruālo sāpju intensitāti.

Izvēlies atbilstošus higiēnas līdzekļus

Lai nodarboties ar fiziskām aktivitātēm būtu ērti un brīvi,

ir svarīgi izvēlēties pareizus higiēnas līdzekļus, kas var palielināt komfortu un dot pārliecības sajūtu.

Daudzas sievietes sportojot dod priekšroku tamponiem vai menstruālajai piltuvei, jo šie produkti nodrošina lielāku kustību brīvību. Menstruālās piltuves lietošana ir īpaši populāra peldēšanas un jogas nodarbību laikā, bet tikpat labi vari izvēlēties arī paketes vai ieliktnīšus, jo jaunākās paaudzes produkti viegli pielāgojas ķermeņa dabiskajiem izliekumiem, fizisko aktivitāšu laikā piedāvājot pilnīgu kustību brīvību un nodrošinot optimālu komfortu.

Ieklausies savā ķermenī

Fiziskās aktivitātes menstruāciju laikā nevajadzētu veikt ar pārmērīgu piepūli.

Ja jūti nogurumu vai spēcīgākus mēnešreižu fiziskos simptomus, samazini treniņa intensitāti vai pārej uz vieglākām aktivitātēm.

Dažreiz ķermenim ir nepieciešama papildu atpūta, lai tas spētu atjaunoties. Ja mēnešreižu laikā regulāri izjūti smagas sāpes vai lielu diskomfortu, ir vērts apsvērt speciālista apmeklējumu, lai pārbaudītu, vai šīs pazīmes neliecina par veselības problēmām.

Praktizē stiepšanās vingrinājumus

Stiepšanās vingrinājumi palīdzēs mazināt muskuļu spriedzi un aktivizēs asinsriti. Jogas pozas, piemēram, bērna poza vai kaķa poza, ir īpaši piemērotas, jo tās var palīdzēt mazināt muguras un vēdera sāpes. Stiepšanās atslābina dažādas muskuļu grupas un palīdz ķermenim relaksēties. Šāda veida vingrojumi ir īpaši noderīgi pirms gulētiešanas, it īpaši, ja piederi pie tām sievietēm, kuras mēnešreižu laikā cieš no bezmiega.

Ievēro konsekvenci

Ja esi pieradusi pie regulārām fiziskajām aktivitātēm, menstruāciju laikā nav nepieciešams tās pārtraukt. Pat vieglas aktivitātes var palīdzēt mazināt menstruālos simptomus, tostarp garastāvokļa svārstības, galvassāpes un muskuļu spriedzi. Turklāt pētījumi liecina, ka regulāra sportošana uzlabo sieviešu veselību un pat var samazināt menstruālo simptomu intensitāti ilgtermiņā.

Menstruācijas nav iemesls pamest novārtā sportu, bet gan lieliska iespēja atklāt jaunus veidus, kā uzlabot savu veselību un labsajūtu.

Interesanti fakti

  • Pētījums, kas publicēts International Journal of Sports Physiology and Performance, rāda, ka daudzas sievietes jūtas mazāk enerģiskas pirmo divu menstruāciju dienu laikā, taču tas nenozīmē, ka jāizvairās no sporta pilnībā.
  • 78% sieviešu, kas regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, atzīmē, ka mērena intensitātes slodze palīdz mazināt diskomfortu, tādus simptomus kā vēdera sāpes, nogurums un garastāvokļa svārstības.
  • Menstruācijas nav šķērslis arī augstas intensitātes treniņiem. 2016. gadā veiktajā pētījumā tika atklāts, ka augstas intensitātes intervālu treniņi (HIIT) menstruāciju laikā uzlabo sirds un asinsvadu veselību.
  • Tiesa, dažām sievietēm smaga menstruālā asiņošana var novest pie dzelzs deficīta un anēmijas, kas īpaši ietekmē izturības sporta veidu pārstāvju rezultātus. Pētījumos konstatēts, ka šādi apstākļi, it īpaši garo distanču skrējējiem, būtiski ietekmē veiktspēju.
  • Pretēji dažādiem mītiem, peldēšana un pat roņošana menstruāciju laikā nav kaitīga. Faktiski ūdens vidē ķermenis jūtas vieglāks, savukārt auksts ūdens var mazināt sāpes un muskuļu spazmas.

Raksts tapis sadarbībā ar Libresse.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu