Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Noskaidroti šīgada Latvijas vērtīgākie uzņēmumi

Papildināts
Rīgas panorāma.
Rīgas panorāma. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad Latvijas vērtīgākā uzņēmuma statusu trešo gadu pēc kārtas ir ieguvusi AS "Swedbank Baltics", liecina "Nasdaq Riga" un "Prudentia" veidotais 2024.gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top101".

Otrajā vietā ierindojās līdzšinējais topa līderis AS "Latvenergo", savukārt trešajā ir AS "Latvijas valsts meži".

Veidojot 2024.gada "Top101" tika izvērtēti vairāki simti Latvijas uzņēmumu. Šī gada "Top101" iegūtie rezultāti atspoguļo Latvijas izaugsmes tempa palēnināšanos, iezīmējot Latvijas ekonomikas un biznesa vides stagnāciju. "Top101" kopējā vērtība salīdzinājumā ar pagājušā gadu ir augusi vien par 3,7%, ko pamatā veicināja topa pirmajās divās vietās nokļuvušie uzņēmumi. To pienesums kopējai topa vērtībai sasniedza divus miljardus eiro.

"Swedbank Baltics" vērtība novērtēta 4,345 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu uzņēmums savu vērtību ir spējis pieaudzēt par gandrīz 950 miljoniem eiro jeb 28%.

Otro vietu "Top101" sarakstā saglabā "Latvenergo", uzrādot savu līdz šim augstāko 4,023 miljardu eiro uzņēmuma vērtību, kas ir par 38% lielāka kā pērn.

Vērtīgāko uzņēmumu trijnieku noslēdz vēl viena valsts kapitālsabiedrība "Latvijas valsts meži" ar 1,657 miljardu eiro vērtības novērtējumu, kas, pēc vērtības pieauguma pērn, šogad ir krities par ceturtdaļu.

Ceturtajā vietā ierindojas SIA "Mikrotīkls" ar 991,7 miljonu eiro vērtību, kas ir samazinājusies par 16%, piektajā vietā - SIA "Maxima Latvija", kuras vērtība augusi par 26% līdz 815,77 miljoniem eiro, bet sestajā vietā - AS "Augstsprieguma tīkls" ar 632,07 miljonu eiro vērtību, kas ir pieaugums par 3%.

Septītajā vietā ir AS "SEB banka", kuras vērtība augusi par 32%, sasniedzot 589,58 miljonus eiro. Astotajā vietā ierindota SIA "Latvijas mobilais telefons" ar 559,89 miljonu eiro vērtību, kas ir pieaugums par 1%. Devītajā vietā atrodas banka "Citadele", kuras vērtība augusi par 35%, sasniedzot 506,77 miljonus eiro. Desmitajā vietā ir SIA "Rimi Latvia" ar 498,57 miljonu eiro vērtību, kas nav mainījusies.

"Top101" ir 20 jaunpienācēji, no kuriem deviņi uzņēmumi, uzlabojot savus rādītājus, ir atgriezušies vērtīgāko sarakstā. Jaunpienācēju kopējā vērtība ir 1,784 miljardi eiro, kas  par vairāk nekā pusmiljonu eiro pārsniedz pagājušā gada jaunpienācēju uzrādīto vērtību. Trīs no šiem uzņēmumiem ir biržā kotēti uzņēmumi - AS "Virši-A", AS "Amber Latvijas balzams" un "Indexo".

"Prudentia" vadošais partneris Kārlis Krastiņš informē, ka būtisku lomu vērtības kāpumā ir spēlējusi finanšu nozare - gan bankas, gan apdrošināšanas sabiedrības, gan citi nebanku kreditētāji un finanšu tehnoloģiju uzņēmumi. To vērtība kopā ir sasniegusi 6,5 miljardus eiro jeb apt. 23,6% no kopējās "Top101" vērtības. Tas ir būtisks kāpums, ja salīdzina ar 17,8% pirms gada.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top101" sarakstu kopš 2005.gada veido "Prudentia" un "Nasdaq Riga" ar "Firmas.lv" informatīvo atbalstu. Sākot ar 2020.gadu, "Prudentia" sadarbībā ar "Nasdaq Tallinn" piedāvā sabiedrībai arī Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu "Top101". Vērtīgāko uzņēmumu tops sniedz iespēju uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai kopumā iegūt vispusīgu ieskatu par Latvijas un Igaunijas uzņēmumu izaugsmi, korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, attīstību un konkurētspēju.

Svarīgākais
Uz augšu