Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Saeima noraida NA ierosinājumu Valsts valodas centru pārveidot par neatkarīgu iestādi

Foto: Zane Bitere/LETA

Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijas partijas Nacionālā apvienība (NA) virzīto lēmumprojektu, kas paredzēja pārveidot Valsts valodas centru (VVC) par neatkarīgu iestādi, "lai mazinātu politisko ietekmi uz šo institūciju".

"Jaunās vienotības" deputāte Agnese Krasta (JV), aicinot noraidīt lēmumprojektu, pauda, ka opozīcijas partijas priekšlikums par reformu un VVC institucionālā statusa maiņu, ir nelaikā, NA pamatojot to ar iestādes atbrīvošanu no politiskas ietekmes. Valdības viena no prioritātēm ir mērķtiecīga valsts valodas stiprināšanas politika, kas soli pa solim arī tiek īstenota, teica deputāte.

Patlaban VVC ir Tieslietu ministrijas padotības iestāde. NA ieskatā, VVC pārveidojot par neatkarīgu iestādi, tas mazinātu politisko ietekmi uz institūciju un ļautu veidot stabilu, neatkarīgu iestādes budžetu.

NA deputāts Artūrs Butāns uzsver, ka valsts valodas pozīcijas nedrīkst būt atkarīgas no politisko partiju labvēlības vai izpratnes. "Latviešu valoda ir jāsargā, un tās lietojums jāstiprina, veidojot neatkarīgu iestādi ar stabilu finansējumu un plašām pilnvarām, līdzīgi kā Tiesībsarga birojs un citas neatkarīgas institūcijas, tā mazinot politiskās iejaukšanās iespējas," spriež Butāns.

NA atgādināja, ka pēc Tieslietu ministrijas rīkojuma tika pārtrauktas darba attiecības ar Valsts valodas centra ilggadējo direktoru Māri Baltiņu, kurš šajā amatā bija kopš 2009.gada. NA tur saskata politiskas ietekmes "pēc tam, kad VVC direktors pauda stingru nostāju, ka sabiedriskajos medijos nebūtu jānotiek debatēm krievu valodā".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu