Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ukrainas uzņēmums Lietuvā būvēs heksogēna sprāgstvielu rūpnīcu (1)

Foto: EPA/Scanpix

Tā dēvēto heksogēna sprāgstvielu (RDX) rūpnīcu Lietuvā plāno būvēt Ukrainas kompānija "Centr speciaļnoj himii", liecina ziņu aģentūras BNS rīcībā esošā informācija.

Ekonomikas un inovāciju ministrija trešdien paziņoja, ka ir parakstījusi nodomu protokolu par sadarbību ar Ukrainas uzņēmumu, kas plāno Lietuvā būvēt RDX rūpnīcu. Rūpnīcas būvniecība sāksies nākamgad, norādīja ministrijā.

Ministrija nepubliskoja nedz Ukrainas uzņēmumu, kas būvēs rūpnīcu, nedz topošās rūpnīcas atrašanās vietu, lai gan pagājušajā nedēļā valdība rezervēja trīs valstij piederošus zemes gabalus aizsardzības rūpniecībai Panevēžas rajonā, Upītes apriņķī.

Ministrijas paziņojumam bija pievienota fotogrāfija no nodomu protokola parakstīšanas, kurā redzama Lietuvas ekonomikas un inovāciju viceministre Ērika Kuročkina un Ukrainas kompānijas pārstāvis.

Izmantojot mākslīgā intelekta instrumentu, kas ļauj atpazīt fotogrāfijās esošo cilvēku sejas, BNS noskaidroja, ka līdzās Kuročkinai fotogrāfijā redzams Ukrainas pilsonis Oleksandrs Blanks.

Publiski pieejamā Ukrainas reģistru informācija liecina, ka viņš vada pērn vasarā izveidotu uzņēmumu "Centr speciaļnoj himii".

Arī kāds Lietuvas ierēdnis apstiprināja, ka Blanks parakstīja nodomu protokolu.

Ukrainas uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir ap vienu miljonu hrivnu jeb 22 000 eiro.

Šogad par plāniem attīstīt ražošanu Lietuvā paziņojuši vēl divi ārvalstu aizsardzības rūpniecības uzņēmumi.

Septembra beigās Lietuvas valdība parakstīja saprašanās memorandu ar ASV aizsardzības rūpniecības uzņēmumu "Northrop Grumman", kas līdz 2026.gada vidum plāno izveidot 30 milimetru munīcijas ražošanas līniju Lietuvas valstij piederošajā bruņojuma ražotnē "Giraites ginkluotes gamykla" Kauņas rajonā.

Savukārt Vācijas aizsardzības rūpniecības uzņēmums "Rheinmetall" plāno investēt vairāk nekā 180 miljonus eiro 155 milimetru artilērijas munīcijas ražotnē Radvilišķu rajonā Lietuvas ziemeļos. Jaunajā rūpnīcā plānots radīt vismaz 150 jaunu darbavietu.

Turklāt Lietuvas valstij piederošais urbšanas, nojaukšanas un spridzināšanas pakalpojumu uzņēmums "Detonas" ceturtdien paziņoja, ka valsts ziemeļu daļā plāno būvēt trinitrotoluola (TNT) ražotni, kuras izmaksas tiek lēstas 28 miljonu eiro apmērā, un paredzams, ka tās gada ieņēmumi varētu sasniegt 50 miljonus eiro.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu