Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Ukraina negrasās iegūt kodolieročus, apliecina Zeleneskis

Foto: AFP/SCANPIX

Ukraina negrasās iegūt kodolieročus, preses konferencē Briselē ceturtdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, šādi reaģējot uz preses interpretācijām par viņa agrākajiem vārdiem par Ukrainas izvēli starp dalību NATO un kodolieroču iegūšanu.

Ceturtdienas vakarā Briselē notikušajā preses konferencē kāds žurnālists, atceroties Zelenska vārdus, kas izskanēja kādā no iepriekšējiem brīfingiem, prezidentam jautāja, cik ilgā laikā Ukraina varētu izstrādāt savus kodolieročus.

"Dažreiz mēs paši sev radām problēmas, un jūs tagad esat sākuši to darīt. Mēs nekad neesam teikuši, ka gatavojamies radīt kodolieročus vai ko tamlīdzīgu," ziņu aģentūra "Ukrinform" citē Zelenska atbildes vārdus.

Ukrainas prezidents atgādināja – viņš ir teicis, ka 1994.gada Budapeštas memorands, saskaņā ar kuru Ukraina atteicās no savā teritorijā atlikušā padomju kodolarsenāla apmaiņā pret ASV, Krievijas un Apvienotās Karalistes drošības garantijām, neaizsargā valsti no Krievijas uzbrukuma.

"Tas nozīmē, ka tas [Budapeštas memorands] nav labs lietussargs mūsu drošībai. Tāpēc es teicu, ka man nav citas alternatīvas kā vien NATO. Tas bija mans signāls. Taču mēs neražojam kodolieročus. Lūdzu, neizplatiet šos vēstījumus," aģentūra citē Zelenska teikto.

Ceturtdienas pēcpusdienā notikušajā brīfingā Zelenskis pastāstīja, kā viņš septembra beigās notikušās vizītes laikā ASV ar Donaldu Trampu pārrunājis jautājumu par Ukrainas uzņemšanu NATO.

Pēc Zelenska teiktā, viņš Trampam atgādinājis par 1994.gada Budapeštas memorandu un norādījis – tā kā šis dokuments neaizsargāja Ukrainu no Krievijas uzbrukuma, valstij tagad ir divas iespējas, kā garantēt savu drošību – vai nu atkal iegūt kodolieročus, vai arī iestāties NATO – un izvēlēties otro no tām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu