Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Pašvaldību vēlēšanas: Rīgas vēlēšanu komisija bažīga par risku nepaspēt laicīgi nodrukāt biļetenus

Foto: Paula Čurkste / LETA

Rīgas pašvaldības vēlēšanu komisija vēstulē Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai pauž bažas par risku nepaspēt laicīgi nodrukāt, sakomplektēt un nogādāt vēlēšanu zīmes vēlēšanu iecirkņos pirms nākamgad plānotajām pašvaldības vēlēšanām.

Vēlēšanu komisija vērš uzmanību, ka priekšlikumi grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā uzliek pašvaldību komisijām papildus pienākumus, tātad to izpilde prasīs lielāku slodzi. ''Jāņem vērā, ka īsākā termiņā uzdoti vieni un tie paši darbi parasti ir dārgāki kā garākā termiņā, tātad īsākā laikā uzdoti darbi var sadārdzināt arī vēlēšanu zīmju izgatavotāju un šķirošanas piedāvājumu,'' norāda Rīgas vēlēšanu komisija.

Iepirkuma procedūras rezultātā izraudzītam uzņēmumam vēlēšanu zīmju izdrukāšana un to sakomplektēšana no informācijas saņemšanas brīža līdz piegādei uz četrām vietām Rīgā prasa aptuveni sešas nedēļas. Rīgas vēlēšanu komisijai pārbaudīt un saņemt ziņas no citām valsts iestādēm par deputātu kandidātu atbilstību prasa no vienas līdz trijām nedēļām.

Atbalstītais priekšlikums par izmaiņām pirmsvēlēšanu dienu darba laikiem, vēlēšanu komisijas ieskatā, rada nepieciešamību vēlēšanu zīmes nogādāt vienu nedēļu ātrāk. Dažās dienās ir sarežģīti pilnībā nogādāt un nodot vēlēšanu zīmju komplektus uz 158 vēlēšanu iecirkņiem, apgalvo Rīgas vēlēšanu komisija.

Vēlēšanu komisija aicina mainīt regulējumu, nosakot, ka pašvaldībās virs 100 000 balsstiesīgajiem kandidātu saraksti iesniedzami, sākot ar 89. dienu pirms vēlēšanu dienas, bet ne vēlāk kā 78 dienas pirms vēlēšanu dienas, bet pašvaldībās līdz 100 000 balsstiesīgajiem - ar 80. dienu pirms vēlēšanu dienas, bet ne vēlāk kā 60 dienas pirms vēlēšanu dienas.

Patlaban likums nosaka, ka kandidātu saraksti iesniedzami, sākot ar 80.dienu pirms vēlēšanu dienas, bet ne vēlāk kā 60 dienas pirms vēlēšanu dienas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu