"Ģimenes ārsti nevar būt policisti": veselības ministrs par vakcinācijas aptveri Latvijā

​"Nu ko mēs varam darīt? Braukt ar policiju, paņemt no vecākiem bērnu ar varu un vakcinēt? To mēs nedarīsim, un nedrīkst to darīt, un mums arī jāstrādā uz to, lai bērni nebūtu traumēti," TVNET raidījumā "Pulss" pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri, komentējot vakcinēšanās aptveres palielināšanu Latvijā. Politiķis piekrīt nozares ekspertiem, ka risinājums ir drīzāk izglītošanā, nevis piespiedu mehānismos.

Nevakcinēšanās problemātika atkal lielu aktualitāti ieguvusi pēc tam, kad septembra vidū pēc saslimšanas ar difteriju mira četrus gadus vecs zēns, kuru vecāki bija izvēlējušies pret dažādām slimībām nevakcinēt.

Ģimenes ārsti nevar būt policisti, šādu pozīciju diskusijā ieņem veselības ministrs. Viņš iestājas pret "bērnu sodīšanu par vecāku rīcību" un neuzskata, ka nevakcinētiem bērniem jāliedz apmeklēt izglītības iestādes.

Ministrs paļaujas uz ģimenes ārstu konsekventu darbību, uzrunājot vecākus, kā arī vecāku atbildību, pieņemot lēmumu bērnus nevakcinēt.

Plānots, ka vecākiem būs jāparaksta dokuments, kurā ir detalizēti izklāstītas komplikācijas, kuras nes sev līdzi vakcīnregulējamās bīstamās infekcijas.

Ministrs neesot informēts, kur šobrīd atrodas divi ar difteriju saslimušie bērni no ģimenes, kurā 16.septembrī mira četrgadīgs zēns. Runājot par šo bērnu vakcināciju, ministrs paļaujas uz ģimenes ārsta uzstājību, kā arī informatīvo kampaņu iedarbību, lai izskaustu vai vismaz atspēkotu to dezinformācijas vilni, kas strauji izplatās sociālajos tīklos.

Tajā pašā laikā Abu Meri kritiski vērtē Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisijas pozīciju nepubliskot lēmumu, kas tika pieņemts, izskatot Āgenskalna klīnikā strādājošā Edgara Medņa pārmetumus Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem par bērna "noārstēšanu" un citus izteikumus, kas apšauba zinātnē balstītu medicīnu. LĀB atsaucas uz "vispārīgo datu aizsardzības regulu", kaut ministrs nesaskata, kādi tieši dati te būtu jāslēpj, un gaida no biedrības rīcību, jo skaidrai reakcijai no valsts puses noteikti ir jābūt.

​Šis ir raidījuma fragments. Pilnais ieraksts pieejams TVNET+ abonentiem!

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu