“Esi noteicējs savā apkaimē!” Tā teikts balsošanas interneta vietnē, kurā ik gadu iespējams nobalsot par dažādu projektu realizēšanu galvaspilsētas apkaimēs. Apkaimju iedzīvotāji balsojot sacenšas, kurš iegūs naudas līdzekļus, lai vietējā mikrorajonā uzbūvētu, piemēram, rotaļu laukumus, sporta laukumus, velotrases, skeitparkus, atpūtas vietas vai pat vienkārši paveiktu ietvju remontu.

Tās ir tādas kā sava veida “bada spēles”, kurās izdzīvo tikai projekti, kuri saņēmuši vislielāko skaitu balsu. Ideja būtībā ir ļoti jauka un atbalstāma, bet sapņu pasaulē droši vien šis viss tiktu uzbūvēts, sakopts un salabots nevis tāpēc, ka savāktas balsis, bet gan tāpēc, ka to vienkārši vajag.

Lūk, piemēram, arī manā mīļajā Čiekurkalnā šādi pirms kāda laika tika realizēts projekts “Atdosim sauli Saulkrastu ielai!” Tajā bija teikts šādi te: “Saulkrastu laukuma labiekārtošana iedzīvotāju rekreācijai, sociālizācijai un integrācijai. Kas ietver bērnu rotaļu elementu ierīkošanu, vides apzaļumošanu, jaunas identitātes veidošanu Čiekurkalna degradētajai teritorijai.”

Realitātē tika sakopts neliels laukums apkaimes bomzīgākajā daļā, kur neviens negāja iepriekš un neiet joprojām. Tur ir arī neviena neizmantots rotaļu laukumiņš. Bet lai nu būtu, kad reizi pāris gados nejauši sanāk noiet garām – izskatās labāk nekā iepriekš.

Lai vai kā, šoreiz balsojumā manu aci piesaistīja kāds pavisam jauks projekts – “Koki Barona laukumā”. Ideja, kā viegli noprast, ir sastādīt kokus Barona ielas bērnu laukumā.

“Rotaļu laukumā ir atrakcijas, kas domātas gan pirmsskolas vecuma bērniem, gan lielākiem bērniem, bet karstajās dienās, kas šā brīža klimatiskajos apstākļos kļūst arvien vairāk, bērni pārkarst, gūstot veselībai un dzīvībai būtiskus riskus. Gandrīz neesošā noēnojuma dēļ apmeklētājiem nav kur patverties no saules stariem, tāpat arī laukuma segums un atrakcijas uzkarst, izstarojot papildu siltumu.”