Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Daļa NATO dalībvalstu atbalstījušas Ukrainas uzaicināšanu aliansē, ziņo "Bloomberg" (6)

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins piedalās NATO aizsardzības ministru sanāksmē alianses galvenajā mītnē Briselē, Beļģijā, 2024. gada 18. oktobrī.
ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins piedalās NATO aizsardzības ministru sanāksmē alianses galvenajā mītnē Briselē, Beļģijā, 2024. gada 18. oktobrī. Foto: Reuters/ScanPix

Vairākas NATO dalībvalstis atbalstījušas Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenskija ierosināto "uzvaras plānu", atsaucoties uz avotiem, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Kā pavēstījuši avoti, daži Ukrainas sabiedrotie cita starpā atbalstījuši arī Ukrainas drīzu uzņemšanu NATO, lai to izmantotu kā potenciālu spiediena sviru uz Kremli.

Tajā pašā laikā, kā norāda "Bloomberg" sarunu biedri, aliansē joprojām pastāv domstarpības, tostarp starp ietekmīgākajām dalībvalstīm.

Viens no "Bloomberg" avotiem izteicies, ka Vācijas kanclers Olafs Šolcs joprojām iebilst pret Ukrainas pievienošanos NATO tuvākajā laikā. Viņš arī iebilst pret Ukrainas apgādāšanu ar tāla darbības rādiusa raķetēm.

"Mēs pēc iespējas enerģiskāk atbalstām Ukrainu. Tajā pašā laikā mēs rūpējamies, lai NATO nekļūtu par vieno no karojošajām pusēm, lai šis karš nepārvērstos par vēl lielāku katastrofu," kopīgajā preses konferencē ar ASV prezidentu Džo Baidenu ceturtdien uzsvēra Šolcs.

Savukārt ASV prezidents, noslēdzot vizīti Vācijā, izteicās, ka sabiedrotie nav panākuši vienprātību par tāla darbības rādiusa ieroču piegādi Ukrainai un to izmantošanu uzbrukumiem mērķiem Krievijas teritorijā.

Tajā pašā laikā "Bloomberg" vēsta, ka NATO aizsardzības ministri šonedēļ notikušajā sanāksmē bijuši vairāk gatavi apspriest Ukrainas uzaicināšanu aliansē. Taču, kā atzinuši par šīm debatēm informētie aģentūras avoti, maz ticams, ka šajā jautājumā tiks panākts progress pirms 5. novembrī paredzētajām ASV prezidenta vēlēšanām.

Tikmēr Francijas Eiropas lietu ministrs Benžamēns Adads piektdien publicētajā intervijā laikrakstam "Le Parisien" izteicies, ka Parīze atbalsta iespējamo Ukrainas pievienošanos NATO. "Uzaicinājums ir pirmais solis, politisks signāls, mēs to varētu darīt jau tagad. Mēs cenšamies pārliecināt savus partnerus, lai gan dalība NATO ir ilgs un sarežģīts process," norādīja ministrs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu