Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

ASV “miris” vīrietis atgūst samaņu orgānu izņemšanas operācijas laikā

Foto: Schutterstock.com

2021. gada oktobrī amerikānim Entonijam Tomasam Hūveram apstājās sirdsdarbība. Mediķi paziņoja, ka viņš ir miris, un gatavojās izņemt viņa orgānus ziedošanai, kad vīrietis pēkšņi atguva samaņu. Šo gadījumu tagad izmeklē vietējie prokurori un federālā aģentūra, kas pārrauga orgānu transplantāciju, atsaucoties uz Nacionālo sabiedrisko radio un televīzijas staciju WKYT, vēsta The Guardian.

Dažus gadus pēc notikušā “mirušā” vīrieša māsa Donna Rohrera, kura par viņu rūpējas, nolēma dalīties ar šo stāstu.

Pēc viņas teiktā, 2021. gada oktobrī Entonijs Hūvers pēc narkotiku pārdozēšanas tika nogādāts baptistu slimnīcā Ričmondā (ASV). Drīz vien ārsti Donnai Rohrerai un citiem radiniekiem paziņoja, ka vīrietim nav refleksu un smadzeņu darbības.

Tāpēc viņi nolēma atvienot Entoniju no dzīvības uzturēšanas aparātiem.

Slimnīcas personāls informēja ģimeni, ka pacients ir devis atļauju ziedot savus orgānus nāves gadījumā. Tāpēc medicīnas personāls pārbaudīja, kuras viņa ķermeņa daļas ir piemērotas ziedošanai, un sarīkoja ceremoniju, lai godinātu mirušo.

Tomēr Donna Rohrere pamanīja, ka brāļa acis ir atvērtas un, šķiet, seko līdzi kustībām. Tomēr iestādes personāls viņai apliecināja, ka tie ir tikai refleksi un ka tas ir normāli.

Pēc Donnas teiktā, aptuveni stundu pēc tam, kad viņas brāli nogādāja uz operāciju orgānu izņemšanai, ārsts izgāja ārā un paskaidroja, ka Hūvers “nav gatavs”.

“Viņš pamodās,” viņa paskaidroja.

Pēc tam Entonija Hūvera māsai iestādes personāls lika brāli nogādāt mājās. Ārsti piebilda, ka vīrietis, iespējams, “ilgi nedzīvos”.

Par orgānu izņemšanas operāciju savam “mirušajam” brālim sieviete uzzināja tikai 2024. gada janvārī, kad saņēma vēstuli no bijušā slimnīcas darbinieka.

Ārstniecības iestādes darbiniece Nataša Millere sacīja, ka viņa redzējusi, kā Entonijs Hūvers sāka “cīnīties” uz operāciju galda un “manāmi raudāt”.

Reaģējot uz Entonija Hūvera māsas liecību, slimnīca nāca klajā ar paziņojumu. Tajā ārstniecības iestāde norāda, ka pacientu drošība ir tās “augstākā prioritāte”.

“Mēs cieši sadarbojamies ar mūsu pacientiem un viņu ģimenēm, lai nodrošinātu, ka mūsu pacientu vēlmes attiecībā uz orgānu ziedošanu tiek ievērotas,” teikts slimnīcas paziņojumā. Savukārt vietējā orgānu ziedošanas organizācija uzskata, ka par Entonija Hūvera gadījumu viņa māsa savos izteikumos nav bijusi precīza.

Viņi arī apgalvoja, ka mediķi neesot izdarījuši spiedienu uz viņu, lai viņš ziedotu orgānus, un nekad neesot tos atņēmuši dzīviem pacientiem.

Pēc viņu teiktā, darbiniekiem nav pilnvaru pasludināt cilvēku par mirušu, tāpēc viņi izņem orgānus ziedošanai tikai pēc tam, kad to ir izdarījis pilnvarots medicīnas darbinieks.

Štata prokuratūra un ASV federālā aģentūra, kas uzrauga orgānu ziedošanu, ir uzsākusi izmeklēšanu Entonija Hūvera lietā.

Donna Rohrere savu lēmumu publiskot brāļa stāstu skaidroja ar to, ka viņa vēlas “iedrošināt arī citas ģimenes, lai tās uzdrošinātos runāt”. Sieviete arī uzskata, ka sabiedrības uzmanība šim incidentam “varēja glābt vēl kādu dzīvību”.

"Viņš (Entonijs Hūvers) mēģināja teikt: “Sveiki, es esmu šeit,” bet viņi to ignorēja. Galu galā viņi pārtrauca procedūru, jo viņš izrādīja pārāk daudz dzīvības pazīmju," sacīja Donna.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu