Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Bakteriālā iedega konstatēta arī Baldonē

Ābols. Ilustratīvs attēls.
Ābols. Ilustratīvs attēls. Foto: Finesell/Shutterstock.com

Arī Baldonē konstatēta augļu koku bakteriālā iedega, informē Ķekavas novada dome.

Pašvaldība Baldonē konstatējusi otru bakteriālās iedegas infekcijas perēkli. Lai novērstu augļu kokiem bīstamās slimības tālāku izplatību un izpildītu Valsts augu aizsardzības dienesta lēmumu, nākamnedēļ zaļajā zonā starp daudzdzīvokļu māju Pārupes ielā 2 un Vanagkalnu ielu notiks ar bakteriālo iedegu inficēto saimniekaugu izzāģēšana un dedzināšana.

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) iepriekš informēja, ka līdz septembrim minētā baktērija konstatēta 30 vietās. Visvairāk bakteriālā iedega šogad piemeklējusi kokus Zemgalē -17 vietās. Pierīgā bakteriālā iedega konstatēta astoņās vietās, Kurzemē - četrās vietās un Latgalē - vienā vietā.

Bakteriālā iedega ir ļoti bīstama augļu koku slimība, kas var izpostīt līdz 80% no augļu dārza stādījuma. Bakteriālās iedegas saimniekaugi ir augļu koki un dekoratīvie krūmi, tostarp ābeles, bumbieres, krūmcidonijas, korintes, klintenes un vilkābeles.

Tipiskas slimības pazīmes ir brūnas līdz melnas krāsas sačokurojušās lapas, kuras turas klāt zariem, bet izskatās kā apdegušas. Ziedi un augļi vīst, sačokurojas, kļūst tumši, bet nenokrīt un turas pie auga. Bakteriālā iedega sākas no ziedu vai zaru galiem, no tiem baktērija migrē uz lielākiem zariem un izplatās tālāk uz stumbru. Jaunie zaru dzinumi brūnē, kļūst nekrotiski, zaru gali bieži izliecas āķa formā. Lielāku zaru bojātā miza uzpūšas un plaisā.

Bakteriālās iedegas saimniekaugu ziedēšanas periodā un vismaz divas nedēļas pēc to ziedēšanas beigām aizliegts pārvietot bišu stropus no bakteriālās iedegas buferzonas un ievest bišu stropus bakteriālās iedegas buferzonā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu