Noskaties Ameriks iekārtots siltā vietiņā par Rīgas brīvostas pārvaldnieka ekspertu (4)

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijā atkal top jauna ostu reforma. Tās mērķis – pārtraukt ostu saikni ar politiku. Atšķirībā no iepriekšējas reformas, kas paredzēja to pārvaldībā lēmumus ļaut pieņemt tikai valstij, tagadējā piedāvājumā loma būtu arī pašvaldībām. Izmaiņas gan atkal tiek smagi kritizētas, un nav skaidrs, vai šīs Saeimas sasaukuma laikā izdosies reformas pieņemt. Tikmēr Rīgas brīvostas pārvaldē kā darbinieks atgriezies Andris Ameriks, kurš kā galvaspilsētas vicemērs savulaik ostas valdi vadīja turpat 9 gadus.

Pagājušajā nedēļā Kazahstānā notika ikgadējā starptautiskā izstāde, kur zem vienota zīmola (VIA LATVIA) kopā ar transporta un loģistikas nozares pārstāvjiem un uzņēmumiem, piedalījās arī Rīgas Brīvostas pārvalde. Osta paziņojumā presei raksta, ka tai ir būtiski noturēt esošo kravu plūsmu ar Kazahstānu, un svarīgi piesaistīt jaunus klientus no Centrālās Āzijas. Forums esot bijis plaši apmeklēts. Vienā no fotogrāfijām, ar kurām izstādes dalībnieki dalījās sociālajos tīklos, “Nekā personīga” pamanīja arī ekspolitiķi Andri Ameriku. Brīvostas pārvaldes mājas lapā informāciju par Ameriku kā ostas darbinieku neatradām. Par viņa darba gaitām kopš viņš atstāja Eiropas parlamentu, neko nezināja arī ostas augstākā lēmējinstitūcija – valde.

Liene Priedīte – Kancēviča, Rīgas ostas valdes priekšsēdētāja vietniece, SM Juridiskā departamenta direktore

NP: Vai šīs dienas valdes sēdes darba kārtībā ir jautājums par Andra Amerika pieņemšanu darbā?

L.P: Nē, darba kārtībā tāds jautājums nav.

NP: Jūs zinājāt, ka viņš ir kļuvis par ostas darbinieku?

L.P: Izpildaparāta pieņemšana darbā un atbrīvošana no darba ir pārvaldnieka kompetences jautājums, valdē tādus jautājumus neskata.

Baiba Bāne, Rīgas ostas valdes locekle, FM valsts sekretāre

NP: Vai jūs zinājāt, ka viņš ir pieņemts darbā?

B.B: Nē, tā man ir jauna informācija. Amerika kungs ir ilggadējs ostas valdes priekšsēdētājs, viņam, protams, ir pieredze ostas jautājumos. Eiropas Parlamenta pieredze arī protams, ir jāņem vērā. Bet tomēr ir jāvērtē kopā visas kompetences.

Kaut izpildaparāts ir pakļauts valdei, ostas pārvaldnieks ir vienīgā persona, par kuru valde balso. Gan Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš, gan viņa vietnieks Mārtiņš Ziemanis savos amatos nonāca laikā, kad Rīgas ostas valdes priekšsēdētājs bija Andris Ameriks.

Ansis Zeltiņš, Rīgas brīvostas pārvaldnieks

NP: Kurš tad pieņēma Andri Ameriku darbā?

A.Z: Es pieņēmu. Bet mēs pēc tam parunāsim.

Ostas pārvaldnieks stāsta, ka viņa birojā bijusi vakance un Ameriks pieņemts darbā par ekspertu. Politiķis ieņēmis augstu pozīciju Eiropas parlamenta Transporta un tūrisma komitejā. Un Amerika zināšanas un kontakti ostai esot aktuāli. Bijušais Rīgas vicemērs un Eiropas Parlamenta deputāts Ameriks darbu ostā sācis no šā gada 2.septembra.Vidējais eksperta atalgojums mēnesī ostā ir virs 3 tūkstošiem eiro.

Ansis Zeltiņš, Rīgas brīvostas pārvaldnieks

NP: Kas ir Andra Amerika pienākumi?

A.Z: Eiropas Savienība un Centrālā Āzija. Pilnīgi loģiski. Šāda te mūsu pozīcija bija. Pie kam uz nepilnu slodzi.

NP: Viņš pats uzprasījās darbā?

A.Z: Mēs jau kādu laiku runājām, ko viņš darīs pēc savu pilnvaru nolikšanas Eiropas Parlamentā. Vai vispār kaut ko ir gatavs darīt. Tā mēs arī galā palikām.

NP: Vai par šo jauno ekspertu kādā veidā esat informējis ostas valdi?

A.Z: Nē, kāpēc, lai es informētu?

NP: Ameriks ir pietiekami pretrunīgi vērtēta persona...

A.Z: Attiecībā uz jautājumiem šeit kaut kāda mērā kaut ko saistīt ar viņa iepriekšējo darbību, manuprāt, nebūtu pamata.

Politikā Ameriks ir vairāk nekā 30 gadus. Viņa aktīvākais laiks saistāms ar partiju “Gods kalpot Rīgai”, kuras kodolā apvienojās cilvēki, kas iepriekš bija Aināra Šlesera vadītajā, vēlāk likvidētajā politiskajā organizācijā Latvijas pirmā partija/Latvijas ceļš. 2010.gadā Rīgas vicemēram Šleseram aizejot uz Saeimu, Ameriks līdzās mēram Nilam Ušakova ieņēma Šlesera vietu.

2010.gada oktobrī Ameriku ievēlēja par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju. Tā dēvētās Oligarhu lietas izmeklētāji uzskatīja, ka balsojums ostas valdē bijis iepriekš sarunāts. KNAB izmeklēja versiju, ka Šlesers piedāvājis Aivaram Lembergam ietekmēt ostas valdes locekli Viesturu Silenieku, lai viņš nobalso par Ameriku apmaiņā pret ostas reklāmas līgumu ar Lembergam tobrīd svarīgo izdevniecību “Mediju nams”. Pret Šleseru un Lembergu prokuratūra lietu izbeidza pierādījumu trūkumu dēļ.

Aivars Lembergs, bijušais Ventspils domes priekšsēdētājs (ZZS)

2011.gada maijs

Tiesībsargu neizvērtēta no tā dēvētajām “Rīdzenes sarunām” palika kāda epizode, kurā Lembergs, Šlesers un Ameriks apspriež iespējamo ostas pārvaldniekam Leonīdam Loginovam doto kukuli, lai Lemberga bērniem pastarpināti piederošs uzņēmums varētu īrēt velkoņus un strādāt ostā. Sarunās izskan, ka Amerikam tiek uzdots jautājumu sakārtot. Osta tā arī nepiedzen pusmiljonu lielo parādu no “Amberholdings Liepāja”.

2011.gada rudenī par diskrimināciju iespaidīgajā iepirkumā par Krievu salas attīstību pie medijiem vēršas Vācijas būvnieks. Brīvosta lēmusi, ka Krievu salā par turpat 89 miljoniem jāļauj būvēties BMGS, kurā ietilpst arī Gunta Rāvja vadītā “Skonto Būve”, kaut vācu firmas piedāvājums bija 12 miljonus lētāks. Vāciešu piedāvājumu noraidīja, jo ostas pieacinātajiem ekspertiem neesot radies priekšstats, ka par šo summu darbus būtu iespējams paveikt.

Pēc četriem gadiem projekts sadārdzinājās un pārsniedza 44 miljonus konkursā uzvarējušās BMGS S nosaukto cenu. ( 133, 65 miljoni )

Andris Ameriks, bijušais Rīgas vicemērs, bijušais Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs (GKR)

03.10.2011

Mēs vienmēr atradīsim iemeslu, kāpēc kaut kas notiek. Tāpēc, ka bijis slikts laiks vai bijusi nepareiza likumdošana. To izlēma 12 cilvēku komisija.

2013.gadā ar ostai iznīcinošu revīziju nāk klajā Valsts kontrole.

Negūti miljoniem mērāmi ieņēmumi, vienlaikus nelikumīgi un nelietderīgi tērēts 41 miljons. Apšaubāmi tēriņi reklāmām, dāvanām, prēmijām, ziedojumiem. Bez skaidras un saprotamas sistēmas slēgti nomas līgumi par zemi, piestātni un velkoņiem.

Loginovs ostā nodarbinājis savus radus. Vēlāk mediji noskaidros, ka pārvaldnieks bez saskaņošanas ar valdi, par 75 tūkstošiem brīvostas mājas lapas uzturēšanai algojis arī Amerika dēla Agra Amerika IT uzņēmumu Creative IT development. Ameriks Valsts kontroles ziņojumu tolaik sauc par brīvostas darba torpedēšanu. Un Loginovu aizstāvēja.

Andris Ameriks, bijušais Rīgas vicemērs, bijušais Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs (GKR)

2013.gada 17.februāris

A.A: Ir jāsaņem precizēta redakcija, kur ir sadaļa – ieteikumi. Nu ja šie ieteikumi skars arī Loginovu, mēs viņus noteikti izvērtēsim.

NP: Bet vai kontroles ziņojums nevar būt par iemeslu, lai pārskatītu vai turpināt darba attiecības ar Loginovu? –

A.A: Es negribētu visu Valsts kontroles ziņojumu, kas ir par ostas darbu pa trim gadiem, pozicionēt uz vienu Loginovu.

Ilggadējais ostas pārvaldnieks atlūgumu iesniedza četrus gadus vēlāk, jau pēc tam, kad viņu tiesāja dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Arī Ušakova / Amerika tandēms nenostrādāja pilnu sasaukuma laiku. Tam par iemeslu kļuva KNAB sāktā “Rīgas satiksmes” krimināllieta, kas atklāja iespaidīgas korupcijas shēmas jauno transportu iepirkumos. Starp arestētajiem bija arī Amerika partijas biedrs, kā arī biznesa partneris. Kratīšanas notika arī pie mēra un vicemēra mājās. Dažus mēnešus vēlāk Ušakovs ar Ameriku paziņoja par kopīgu startu Eiropas Parlamenta vēlēšanās no Saskaņas saraksta un abus ievēlēja.

Nespējot atšķetināt sarežģītās shēmas “Rīgas satiksmes” lietā un iegūt pietiekamus pierādījumus, lai ietu uz tiesu, KNAB to pirms gada izbeidza. Taču Taureņu pirtī ierakstītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā pierādījums jaunai krimināllietai. Tiesībsargi uzskata, ka par Rīgas domes piešķirtajām atlaidēm mikroautobusos, kura biznesā tolaik bija ieinteresēts Amerika partijas biedrs Aleksandrs Brandavs, domes augstākā vadība prasījusi kukuli. Lietā iesaistītie savu vainu noliedz.

No apsūdzībām Ušakovu un Ameriku iepriekš sargāja Eiropas parlamentāriešiem piešķirtā imunitāte. Amerikam tādas vairs nav un prokurors Ando Skalbe pirms mēneša aģentūrai LETA stāstīja, ka Amerikam drīzumā uzrādīs apsūdzību. Patlaban šis kriminālprocess apturēts, “Nekā personīga” šonedēļ uzzināja prokuratūrā.

Ansis Zeltiņš, Rīgas brīvostas pārvaldnieks

NP: Iepriekšējās darbības dēļ Amerikam ir viens kriminālprocess šobrīd...

A.Z: Kā to pateikt- cilvēks pārzina to, ko viņš pārzina. Nav jau tā, ka neviens pasaulē tāpēc nekur nevar strādāt. Bet, kas attiecas uz Amerika kungu, ostu sadarbībā, tanī brīdī, kad viņš bija Eiropas Parlamentā, mani kolēģi to novērtēja, ka mums ir cilvēks atbilstošā pozīcijā Eiropas parlamentā.

Ameriks nelielā telefonīsziņā atrakstīja, ka savu jauno amatu nekomentēs. Un norādīja, ka pēdējo piecu gadu darbs ar Eiropas, kā arī Centrālāzijas valstu transporta strukturām dod nopietnu perspektīvu jaunu kravu piesaistei Rīgas brīvostai.

Viņš ir izstājies no paša dibinātās partijas “Gods kalpot Rīgai” un uztur spēkā pavasarī teikto, ka politikā ņem pauzi. Vismaz līdz 2026.gadam, kad Latvijā tiks vēlēta jauna Saeima.

Pagaidām nav skaidrs, vai tā dēvētajā mikroautobusu atlaižu lietas iespējamā korupcijas lietā apsūdzība nedraud bijušajam Rīgas mēram, pašreizējam Eiroparlamentārietim Nilam Ušakovam. Pavasarī Eiropas Parlamenta vairākums lēma, neļaut izdot tobrīd abus eiroparlamentāriešus Ušakovu un Ameriku kriminālvājāšanas uzsākšanai, jo esot aizdomas, ka tā esot politiska vājāšana. Tā kā noziegums vērtējams kā sevišķi smags, noilgums šai lietā neiestāsies vēl turpat 10 gadus. Un prokuratūrai jāvērtē, vai nepieprasīt atkārtoti atcelt Ušakovam imunitāti.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu