Viens no vadošajiem Putina sabiedrotajiem atcēlis braucienu uz BRICS samitu (4)

Foto: UNIAN

Brazīlijas prezidents Luizs Inasiu Lula da Silva ir atcēlis savu braucienu uz BRICS samitu, kas nākamnedēļ notiks Krievijas pilsētā Kazaņā. Aģentūra Associated Press ziņo, ka ceļojuma atcelšanas iemesls ir negadījums, kurā Brazīlijas līderis guvis galvas traumu.

78 gadus vecais Da Silva sestdienas vakarā iekrita vannā un sasita galvu. Viņš tika nogādāts uz pārbaudi slimnīcā, kur prezidentam uzliktas piecas šuves. “Sirio Libanês” slimnīca Sanpaulu paziņoja, ka prezidentam ieteikts atturēties no tāliem pārbraucieniem, bet viņam atļauts turpināt ierastās aktivitātes.

Brazīlijas prezidents paziņoja, ka viņš piedalīsies BRICS samitā, izmantojot video saiti.

Iepriekš bija plānots, ka Lula uz Krieviju dosies svētdienas vakarā. Brazīlijas līderim samita kuluāros bija paredzēts tikties ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu.

Jau ziņots, ka Krievija BRICS, ko sākotnēji veidoja Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrikas Republika, padarījusi par savu ārpolitikas balstu.

Galvenie samita darba kārtības jautājumi ir Putina iecere izveidot BRICS vadītu maksājumu sistēmu, kas konkurētu ar starptautisko finanšu tīklu SWIFT, no kura Krievijas bankas tika atslēgtas 2022.gadā. Plānots runāt arī par konflikta Tuvajos Austrumos saasinājumu.

Kremlis šo samitu ir pasludinājis par diplomātisku triumfu, kas palīdzēs izveidot aliansi, kura spēs mest izaicinājumu Rietumu “hegemonijai”. Maskava vēlas parādīt, ka tā ne tikai nav izolēta, bet tai ir arī partneri un sabiedrotie.

Amerikas Savienotās Valstis ir noraidījušas domu, ka BRICS varētu kļūt par “ģeopolitisku konkurentu”, bet ir paudušas bažas par Maskavas diplomātiskā spēka paplašināšanu Ukrainas konflikta laikā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu