Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

"Ērkšķu" Madara: Pārdzērusies pamodos un sapratu, ka ir atņemta cilvēkam dzīvība...

Foto: Pauls Zvirbulis/TVNET

"Man tik ļoti patika alkohols, ka es vairs nejutu mēru. Es dzēru, dzēru, dzēru - piecēlos, jau biju kliņķī. Cik man daudz, divpadsmitgadīgam bērnam, vajadzēja," TVNET sociālajā projektā "Slavens. Talantīgs. Nodzēries" par savu agro atkarību no alkohola stāsta Madara. "Es tikai zināju, ka es iedzeru, es jūtos labi; es nezināju, ka iemīloties ir tādas pašas sajūtas... [..] Visilgākais laiks, kad nepārtraucot es dzēru, bija trīs mēneši - diena no dienas... Ja man nebija naudas pudelei, es kļuvu agresīva..."

TVNET GRUPA turpina sociālu projektu "Slavens. Talantīgs. Nodzēries.", apkopojot vairākus sabiedrībā pazīstamu cilvēku pieredzes video stāstus, kuros atklājas viņu cīņa ar alkohola atkarību.

Otrā sociālā projekta stāsta varone ir "Caur ērkšķiem uz..." piektās sezonas uzvarētāja Madara Timošilova (2), kura šobrīd alkoholu nelieto jau vairāk nekā astoņus mēnešus.

Madara savu stāstu sāk ar nesaskaņām ģimenē ar savu mammu, kas viņu, viņasprāt, nekad nav mīlējusi. Iespējams, tāpēc patvērums jeb, kā viņa saka, "mīlestība" tika meklēta alkohola pudelē, kas viņas dzīvi sašūpoja līdz traģēdijai un pieciem mēnešiem ieslodzījumā.

Kā tas viss sākās? Divpadsmit gados, diskotēkā. "Liktenīgajā diskotēkā man iedeva pagaršot liķieri - kā bērns domāju: jā, bija garšīgi. Viena, divas, trīs glāzītes, un tad es saprotu, cik labi jūtos. Es biju laimīga, biju priecīga, un man nebija dzīvē nekādu problēmu. Pazuda visas problēmas - ka mamma mani nemīl, ka ir bijusi fiziska vardarbība -, viss aizmirsās un es sapratu, ka man patīk tas alkohols. Bet, kolīdz mamma atkal mani sarāja vai pazemoja, es sāku dzert vēl vairāk," atzīst Madara. 

Alkohola dēļ Madarai nācās mainīt piecas  skolas, jo bieži viņa gāja uz stundām piedzērusies. Kā viņa pati saka, viņa vairs nejuta mēru. "Man tik ļoti patika mācīties, ka es biju gatava iet uz skolu dzērusi. [..] Vistrakākais gadījums bija, kad gāju uz eksāmenu un, ieejot pa durvīm, sāku vemt eksāmena komisijas virzienā... Bija gadījums, kad, atceros, izsauca ātros un man, divpadsmitgadīgam bērnam, bija 2 promiles!"

Foto: TVNET

Tālākā dzīvē atkarība no alkohola tikai pastiprinājās, un bija jau dienas, kad bez litra nebija nemaz jēgas sākt dzert. Astoņpadsmit gados Madarai dzīvē bija īpaši tumšs periods, jo viņa nonāca ieslodzījumā par līdzzināšanu slepkavībā."

"Es biju tā salietojusies, appīpējusies. No rīta pamostoties, es sapratu, ka ir lielas ziepes. Tajā vakarā liktenīgajā tika atņemta cilvēkam dzīvība. Un tā es nokļuvu cietumā..." Madara neatņēma cilvēka dzīvību, bet bija neīstajā vietā un laikā, ko protams, neattaisno būšana pārlieku lielā alkohola reibumā. 

Pēc pieciem gadiem ieslodzījumā Madaru atbrīvoja par labu uzvedību un viņa liktenīgi nonāca sociālajā projektā "Caur ērkšķiem uz..".

"Man bija tikai trīs iespējas - nāve, psihene vai cietums. Ja nebūtu bijis cietums, es būtu mirusi, tāpēc esmu pateicīga, ka man bija jāiziet šī dzīves skola."

Skaties atklāto video stāstu ar Madaru:

TVNET GRUPA vēlas pateikties Madarai par atklātību sarunā, kas noteikti kādam kalpos par tiltiņu uz vēlmi atveseļoties un atbrīvoties no atkarības. 

Mēs, TVNET GRUPA, aicinām būt iecietīgiem un empātiskiem digitālajā vidē, jo arī komentāros pausto viedokli un tā rakstītājus regulē normatīvie akti!

Kur saņemt palīdzību?

  • VSIA "Nacionālais psihiskās veselības centrs" (bijušais nosaukums - "Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrs") narkoloģijas palīdzības dienests, Tvaika iela 2, Rīga, LV-1005, tālr. 67080193, e-pasts rpnc@rpnc.lv, www.rpnc.lv;
  • AS "Veselības centru apvienība", Saharova iela 16, Rīga, LV-1021, tālr. 67799977, e-pasts klinikavca@gmail.com, www.vca.lv;
  • MFD Veselības centrs "Dziedniecība", Rušonu iela 15, Rīga, LV-1057, tālr. 67131313, e-pasts dziednieciba@mfd.lv, http://www.mfd.lv/veselibas-centrs-dziednieciba;
  • Personām līdz 18 g.v. VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca", Vienības gatve 45, Rīga, LV-1004, Zvanu centrs 80708866, e-pasts poliklinika@bkus.lv, www.bkus.lv;
  • Edvīna Jaunušāna ārsta prakse narkoloģijā, Gogoļa ielā 3, Rīgā, LV-1050, tālr. 29542837.

Par iespējām citur Latvijā meklē informāciju Veselības ministrijas lapā. 

Foto: MAF2024

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas saturu atbild TVNET GRUPA. #SIF_MAF2024

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu