Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Eksperte: jebkura “maigā un dzirkstošā” prosecco atpūta reiz pārvērtīsies žūpošanā

Foto: Shutterstock

TVNET sociālajā projektā "Slavens. Talantīgs. Nodzēries." par savu pārlieku agro aizraušanos ar alkoholu un tā dramatiskajām sekām, kas nonāca līdz piecu gadu būšanai ieslodzījumā, stāsta šova "Caur ērkšķiem uz..." piektās sezonas uzvarētāja Madara Timošilova (26). Viņas pieredzi komentēt, kā arī uz sarunu par sievietēm un alkohola atkarību aicinājām Veselības centra Vivendi ārsti narkoloģi un KBT terapeiti Dr. Ilzi Maksimu.

TVNET GRUPA turpina sociālo projektu "Slavens. Talantīgs. Nodzēries.", apkopojot vairākus sabiedrībā pazīstamu cilvēku pieredzes video stāstus, kuros atklājas viņu cīņa ar alkohola atkarību.

Otrā projekta stāsta varone bija Madara, kuru plašāk pazīstam kā "Caur ērkšķiem uz..." piektās sezonas uzvarētāju. Šobrīd Madara skaidrā ir 8 mēnešus. 

Skaties atklāto video stāstu ar Madaru:

Par Madaras pieredzi ar pārmērīgu alkohola lietošanu izsakās Veselības centra Vivendi ārste narkoloģe un KBT terapeite Dr. Ilze Maksima.

Foto: publicitātes

"Madaras dzīves stāsts tiešām nav vienkāršs. Tik skumji, ka dzīvē notiek tā, kā varētu nenotikt, ja vairāk būtu mīlestības, pieņemšanas un sapratnes.

Madaras stāsts ataino to, kas notiek ar bērnu, ja tomēr kaut viena no vecākiem attieksme ir vardarbīga un neklātesoša.

Bailes, nedrošība, neizpratne, aizvainojums un dusmas var plosīt tik ļoti, ka tikai pāris malki alkohola 12 gadu vecumā šķietami atver “laimes vārtus”.

Tālākais jau ir nenobriedušo smadzeņu pieprasījums pēc ātra problēmu risinājuma, vajadzības iederēties, uzdrīkstēties.

Aizvainojuma un pāridarījuma dusmas tiek vērstas pret sevi, kas izskatās kā psihoaktīvo vielu lietošana.

Arī notikumu attīstība tikai apliecināja dusmu un agresijas pieaugumu. Vadošās ir emocijas un domas, kas nosaka mūsu uzvedību, bet pieredze var veidot jaunas izvēles. Madaras izvēles, kas jau sasitās ar piedzīvoto seku analīzi, apliecina spēju meklēt alternatīvas savam dzīves ceļam un saprast cēloņu-seku sakarības. Cilvēkam reizēm sanāk atgriezties pie iepriekšējām automātiskām domām un vecās uzvedības, īpaši apstākļos, kas ir jauni vai saistās ar bezrūpību, tomēr katra pieredze var mūs bagātināt, ja spējam tajā ieskatīties ar izpratni.

Cilvēks atkarību atveseļošanās procesā iet cauri pārmaiņu līmeņiem, kur sākumā var būt pilnīgs problēmu noliegums. Tāpēc psihoizglītošana ir svarīga, lai varētu virzīties tālāk un spēt sevi pasargāt.

Foto: Shutterstock

Agrīni sākta alkohola lietošana veicina ļoti strauju atkarības attīstību. Tā ļoti ātri izpaužas līdzīgi kā narkomānija – spēcīga tieksme, paģiru simptomātika, lietošanas nepārtrauktība, noliegums, robežu pārkāpšana un destrukcija.

Madaras izpratne par terapijas un skaidrības nepieciešamību viņas dzīvē ļauj secināt, ka personības attīstība turpinās un destrukcija mazinās. Kritiskās domāšanas attīstības veicināšana ir tas, ar ko mēs katrs sev un līdzcilvēkam varam palīdzēt. Tas notiek, kad tiek atspoguļots kaitējums, bet arī pausta sapratne, kāpēc notiek tā, kā notiek.

Saruna ar speciālisti 

Kāpēc ikvakara vīna glāze pēc saspringtas darba dienas vai nevainīgais, dzirkstošais prosecco ballītēs var būt īpaši bīstams? Kas ir šis "maigais alkohols"?

Ilze Maksima: Alkohola lietošana izsenis tika atklāta kā iespēja mainīt savu pašsajūtu, mainīt savas uzvedības robežas, izolēt vai atļaut dažas emocijas, spēt ietekmēt pavalstnieku prātus un pelnīt. Šajā visā indivīds tiešām var apmaldīties un neievērot bīstamības robežu.

Atkarība ir biopsihosociāla slimība vai veselības traucējumu veids. Tas nozīmē, ka slimības rašanās riski ir ļoti dažādi un katram tie kombinējas savādāk. Ļoti ir jāņem vērā iedzimtība, kas var risku palielināt pat līdz 60%. Iedzimtība, kad vecākos vai dzimtā var novērot gan vielu vai procesu atkarības formas, gan psihoemocionālas grūtības tikt galā ar dažādām dzīves situācijām. Tas nozīmē, pirms ķeršanās pie eksperimentiem ar kādu vielu vajadzētu aptaujāt vai atcerēties, kāda situācija ir paša ģimenē un dzimtā.

Atkarības nerodas vienā mirklī, tās attīstās pakāpeniski, tomēr ne vienādos ātrumos. Narkotisko vielu atkarības attīstās ātrāk, jo darbojas uz konkrētiem receptoriem centrālajā nervu sistēmā. Alkohols iedarbojas plašāk, tāpēc atkarības veidošanās laiks var būt ilgāks, bet tas ļoti atkarīgs no paša indivīda problēmu jaudas.

Piesaistes process alkohola lietošanai notiek klusi, nemanāmi, pakāpeniski. Jau pirmā pieredze tiek ierakstīta atmiņā un baudas centros kā nozīmīga, dzīvi atvieglojoša un vienkārša, ātri sasniedzama bauda.

Un tad jau sāk darboties automātismi, kas ilgtermiņā pārvēršas par smagu slimību. Vispirms cilvēks kļūst psiholoģiski un emocionāli piesaistīts alkohola lietošanas efektam, paralēli spējot vēl veidot atteikumu, vērtēt situāciju, redzēt savas atbildības robežas. Tomēr, neveicot “uzskaiti” savam paradumam – alkohola lietošanas daudzumam un biežumam,

jebkura “maigā un dzirkstošā” atpūta pārvēršas žūpošanā. Kādam tas prasa vienu gadu, citam 10. Precīzi paredzēt, kā būs kuram, nevar.

To parāda lietošanas īstermiņa vai ilgtermiņa sekas. Kā piefiksēt, vai esmu vēl savas dzīves noteicējs? Ik pēc mēneša vai trijiem izvērtēt alkohola lietošanas paradumus – cik bieži, cik daudz, kāda veida alkoholu, ar ko, kāpēc, kā jutos otrā dienā, cik laika bija vajadzīgs, lai pavisam atgūtos, utt. Nelietojot alkoholu, šīs problēmas, loģiski, nevar rasties.

Svarīgākie iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas lietot alkoholiskos dzērienus:

  • vispārēja labsajūta – prieks, pacilātība, aktivitāte;
  • iespēja labāk justies - piemēram, mazināt stresu, sasprindzinājumu, šķietami labāk iemigt;
  • darīt labāk - uzlabot veiktspēju;
  • vienkārši ziņkārība un apkārtējo spiediens.

Kāpēc sievietes tik viegli un arī pašas neapzinoties ieslīd alkohola atkarībā? Mīlestības nepietiekamība, konflikts ar savu personību...

Ilze Maksima: Sievietēm alkohola lietošanas problemātika un atkarības attīstās straujāk dažādu fizioloģisku iemeslu dēļ, piemēram, mazāks ūdens saturs organismā. Tas nozīmē, ka pēc tam,

kad sieviete un vīrietis ar vienādu svaru izdzer vienādu alkohola daudzumu, sievietes alkohola koncentrācija asinīs mēdz būt augstāka, pakļaujot viņu lielākam kaitējuma riskam.

To ir svarīgi ņemt vērā, jo emancipācija un vienlīdzīgums, pēc kā varētu tiekties sievietes šajā un citos gadījumos, izvēršas viņām ne tik labvēlīgi.

Šī brīža skolēnu pētījumi Latvijā par meiteņu pašsajūtu ir satraucoši, jo meitenes nejūtas tik apmierinātas ar dzīvi un piedzīvo vairāk trauksmes. Tas ir riska faktors izvēlēm, kas ilgtermiņā var būt kaitējošas.

Alkohola lietošana sievietei var tikt vērtētā kā pašterapijas veids. Kā minēju jau iepriekš, mazāk just negatīvās emocijas un iespējamos pāridarījumus, mazinot vientulības vai nevienlīdzības sajūtu.

Sabiedrības vispārējais vērtējums par sievietes alkohola lietošanas paradumiem var veicināt alkohola lietošanu slepenībā un vienatnē. Tas rada riskus, ka sieviete pati savās mājās nonāk slimības gūstā un diezgan ilgi mēģina to slēpt.

Kad alkohola atkarība progresē, bieži pievienojas arī nomierinošo medikamentu (benzodiazepīnu) lietošanas piesaiste, kas jau ir jauna, ļoti spēcīga atkarība, kas noformējas ļoti ātri, jo darbojas jau uz konkrētiem receptoriem. Vielu, tajā skaitā alkohola, lietošana var veicināt citu psihisko traucējumu veidošanos (trauksme, depresija, miega traucējumi), kā arī pastiprināt latento traucējumu izpausmes. Vielu lietošanas izvēles var kombinēties ar dažādiem garastāvokļa spektra traucējumiem, personības traucējumiem, adaptācijas traucējumiem. Vienmēr ir vēlams izvērtēt savus riskus patstāvīgi un arī konsultēties pie speciālista, kas var no malas paust savu redzējumu. Tas palīdz tomēr vispusīgāk ieraudzīt sevi un vidi, kurā būt.

Foto: Shutterstock

Kā saprast, ka jāmeklē palīdzība? Kā sevi pārliecināt, ka tas vairs nav tikai "pa svētkiem" un ir nopietni jārisina šī problēma?

Ilze Maksima: Palīdzības nepieciešamība atkarību gadījumā bieži tiek saprasta tikai galējās tās izpausmes formās, kad cilvēks jau ir slimnīcā, viņam jāsniedz palīdzība krampju lēkmes vai delīrija gadījumā. Izrādās, ka palīdzību vērts jau meklēt, pat vēl pirms ir pagaršota pirmā alkohola lāse. Palīdzība, kas ir ļoti svarīga jebkuru psihisku traucējumu sakarā, tajā skaitā vielu lietošanas traucējumu, tā ir psihoizglītošana. Tā sniedz apkopotu, individualizētu izvērtējumu riskiem, ļauj ieraudzīt aizsargājošos faktorus, ļauj apzināties rīcību, kas var palīdzēt vērtēt apdraudējuma līmeni. Ja tomēr to nav sanācis īstenot pirms pieredzes sākuma, arī turpmāk palīdzība ir vairāk kā izvērtējums – kas notiek, ko labāk darīt vai nedarīt.

Kaitējoši pārmērīgas lietošanas pazīmes saistās ar alkohola devas lieluma pieaugumu, lietošanas biežuma pieaugumu, apzinātu alkohola lietošanas izvēli jeb psiholoģisku piesaisti šim pasākumam un noliegumu, ka kaut kas no šī man kaitē.

Parādās pirmās sekas, kas biežāk ir sociāla rakstura – neizdarīti darbi, izdarīti nedarbi, par ko ir kauns un vainas sajūta. Tomēr var būt arī fiziskās un psihiskās veselības traucējumi, kas izpaužas kā atmiņas traucējumi, miega traucējumi, gremošanas sistēmas traucējumi un citi.

Alkohola lietošanas sarkanā līnija ir īstās paģiras jeb abstinences sindroms, kad cilvēkam pēc alkohola lietošanas iepriekšējā dienā otrā dienā ir veselības traucējumi, kurus, citi iesaka un pašam sanāk pārliecināties, var “ārstēt” ar atkārtotu alkohola devu. Šajā gadījumā process ir gājis ļoti tālu.

Ieteiktu jebkuram, kas izvēlas alkoholu lietot mazākās vai lielākās devās, retāk vai biežāk, veikt ikgadējo skrīningu ar AUDIT testu. 

Drošas alkohola devas nav, jebkura kaitē organismam. Tie ir jaunākie zinātniskie atklājumi, kas var palīdzēt veikt apzinātu izvēli.

Aicinātu arī izmantot nevalstisko organizāciju sniegtās palīdzības iespējas, kuras var atklāt traģiskus dzīves pieredzes stāstus, bet arī risinājumus, kas palīdzējuši citiem. www.aa.org.lv https://soundcloud.com/aa-v-noga

Foto: Publicitātes foto

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas saturu atbild TVNET GRUPA. #SIF_MAF2024

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu