Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

"Viņas pat nezina īsti, kas ir tēvs." Par izteikumiem Saeimas sēdē pret Kiršteinu rosina ētikas kodeksa pārkāpuma lietu (1)

Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins.
Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeimas Prezidija locekļi rosina sākt deputātu ētikas kodeksa pārkāpuma lietu pret Aleksandru Kiršteinu par izteikumiem parlamenta sēdē.

Ar šādu aicinājumu viņi vērušies parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Saeimas Prezidijs uzskata, ka 10.oktobra sēdē, izskatot grozījumus Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, Kiršteins izteica apvainojošus un aizskarošus apgalvojumus.

''[..] idioti bez socialās atbildības, bez domāšanas un bez izglītības'', tā viņš izteicās par jaunu cilvēku spējām. Savukārt jaunām māmiņām viņš veltīja vārdus: ''[..] kā tās meitenes balsos, teiksim, ja, tās 400... viņas ir... jūs taču viņām neaizliegsiet šīs balsošanas tiesības, ja viņas pat nezina īsti, kas ir tēvs, kad viņai ārsts prasa, no kura tēva, viņa nevar pateikt, vai ne''.

Prezidijs uzskata, ka minētie izteikumi var tikt uztverti kā necieņas izrādīšana.

Tāpat Kiršteins debatēs izteica salīdzinājumu par ''hunveibiniem'' un vecumu, norādot uz oponentu. Izteiciens ''[..] pārsvarā hunveibi bija vecumā no 14 līdz 16 gadiem, nu, pēc sejas līdzīgi jums, tas jums ir kompliments'' var tikt uztverts kā uzbrukums oponenta personībai un fiziskiskajām īpašībām, pauž iesnieguma autori.

Saeimas Prezidijs uzskata, ka Kiršteina izteicieni, kuri sevī ietvēra personiskus uzbrukumus un necienīgas piezīmes par sabiedrības grupām un oponentiem, klaji pārkāpj deputāta ētikas kodeksa burtu uz garu.

Par iespējamu lietas ierosināšanu atbildīgā komisija lems trešdien, 23.oktobrī.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu