Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Piemērota pat jaundzimušajiem: Bērnu slimnīca saņēmusi inovatīvu redzes diagnostikas iekārtu

Piemērota pat jaundzimušajiem: Bērnu slimnīca saņēmusi inovatīvu redzes diagnostikas iekārtu
Piemērota pat jaundzimušajiem: Bērnu slimnīca saņēmusi inovatīvu redzes diagnostikas iekārtu Foto: Gatis Orlickis

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) pieejama bērnu vecumam īpaši adaptēta iekārta redzes pārbaudēm teju 80 000 eiro vērtībā, informē Bērnu slimnīcas fonds.

Iekārta kopš oktobra pieejama pacientiem Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikā, kas atrodas nesen atklātajā Ambulatorās veselības centrā.

Kā norāda BKUS, pirms jaunās iekārtas iegādes Bērnu slimnīcā tika izmantota elektrofizioloģijas iekārta, kas bija tehnoloģiski novecojusi un piemērota izmeklējumiem vecākiem bērniem, sākot no sešu līdz septiņu gadu vecuma. Savukārt jaunā iekārta ļauj veikt izmeklējumus daudz ātrāk, bez anestēzijas un bez nepieciešamības paplašināt acu zīlītes. Vienlaicīgi iespējams reģistrēt vairākas izmeklējumu līknes, kas agrīnā stadijā palīdz diagnosticēt iespējamās slimības vai norādīt uz nepieciešamajiem turpmākajiem izmeklējumiem.

Acu elektrofizioloģiskie izmeklējumi ir būtiski bērnu redzes problēmu agrīnā diagnostikā, uzsver slimnīcā. Jaunā iekārta un programmatūras ļaus šos izmeklējumus veikt bērniem arī pirmajā dzīves gadā un pirmsskolas vecumā, ievērojami paātrinot un uzlabojot izmeklējumu procesu, salīdzinot ar iepriekšējo iekārtu, kas gan nodrošināja izmeklējumus, taču bija lēnāka un mazāk piemērota maziem bērniem.

Ar acu ārsta nosūtījumu šie izmeklējumi būs pieejami bērniem ar sarežģījumiem redzes fiksācijā, smagiem neiroloģiskiem traucējumiem, vājredzību un neizskaidrojamiem redzes defektiem, kas līdz šim bija grūti diagnosticējami.

Jaunā iekārta ļauj precīzāk noteikt redzes problēmas, kas īpaši svarīgi ģenētisko slimību diagnostikā, norāda BKUS Acu slimību klīnikas oftamologi un optometristi. Acu slimību klīnikā ar jauno iekārtu plāno izmeklēt aptuveni 200-250 bērnu gadā.

Tāpat sadarbībā ar Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu (PSKUS) tiks veidots un paplašināts pacientu saraksts, kuri cieš no retām acu slimībām, piemēram, iedzimtas tīklenes distrofijas. Vienlaikus tiks sekots līdzi slimības attīstībai, salīdzinot dažādu izmeklējumu rezultātus.

BKUS Acu slimību klīnikas vadītāja Sanda Valeiņa cer, ka izdosies palielināt izmeklējumu skaitu, gūt vairāk pieredzes reto slimību izpētē, kā arī sadarboties ar citiem speciālistiem Latvijā un ārvalstīs, lai veicinātu piekļuvi izmeklējumiem un piedalītos starptautiskos pētījumos.

Iekārta iegādāta, izlietojot daļu no bankas "BluOr Bank" 130 500 eiro ziedojuma. Vēl 20 000 no šī ziedojuma novirzīti funkcionāla intensīvās terapijas pacientu trenažiera iegādei. Šī terapijas iekārta palīdz mobilizēt pacientus, kuri ilgstoši atrodas gultas režīmā pēc operācijām vai smagiem nelaimes gadījumiem, paātrinot atveseļošanos un samazinot komplikāciju risku. Savukārt atlikusī ziedojuma summa tika izlietota defibrilatora iegādei un Jaundzimušo intensīvās terapijas un Neonatoloģijas klīnikas vecāku atpūtas telpu labiekārtošanai, radot komfortablāku vidi ģimenēm, kuru bērni saņem ārstēšanu.

Ziedojums Bērnu slimnīcai ir daļa no "BluOr Bank" plašākas stratēģijas sociālās atbildības jomā. Būtiska daļa bankas labdarības iniciatīvu tiek realizēta arī ar bankas dibinātā un atbalstītā labdarības fonda "BeOpen" starpniecību, kurš primāri palīdz bērniem ar īpašām vajadzībām.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu