Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Latvijā fiksēts rets biotops

Foto: Latvijas valsts meži

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) Ziemeļlatgales reģiona Kārsavas meža iecirknī fiksējusi meža nogabalu ar Latvijā retu Eiropas Savienības (ES) nozīmes biotopu, kurā konstatētas retas sēņu un sūnu sugas, liecina uzņēmuma publiskotā informācija.

LVM apsaimnieko lielāko daļu no sauszemes ES nozīmes aizsargājamo teritoriju tīkla "Natura 2000", un jaunais biotops būs vērtīgs papildinājums plānotajam "Natura 2000" teritoriju tīkla paplašinājumam, kurā papildinās esošo 46 hektārus lielo dabas liegumu - "Motrines ezers".

Izvērtējot nogabalu, LVM tajā konstatēja ES nozīmes un Latvijā īpaši aizsargājamu izcilas kvalitātes biotopu, kas ietver minerālvielām bagātus avotus un avoksnājus. Šāda veida biotops ir viens no retāk sastopamiem aizsargājamajiem biotopiem Latvijā.

Biotopā konstatēta īpaši reta sēņu suga - gļotainā daudzvālīte, kuras augļķermeņi ir tikai dažus milimetrus lieli un aug uz satrupējušas koksnes ar aļģu klātbūtni. Gļotainā daudzvālīte tiek uzskatīta par dabisku meža biotopu indikatorsugu. Ģeotelpisko datu bāzē "LVM GEO" kopumā reģistrēti 48 šīs sugas novērojumi, no kuriem visi novērojumi fiksēti valsts austrumu daļā.

Tāpat apsekošanā biotopā konstatēta arī plaša īpaši aizsargājamas sūnas - tūbainās bārkstlapes, atradne, kā arī vairākas citas dabiskajiem meža biotopiem raksturīgas sūnu un sēņu sugas. Jaunatklātajai teritorijai noteikts LVM brīvprātīgi aizsargājamās teritorijas statuss un piešķirts apsaimniekošanas mērķis - dabas aizsardzība bez saimnieciskās darbības.

Latvijā sastopami aptuveni 240 hektāri minerālvielām bagāti avoti un avoksnāji, kas galvenokārt atrodas lielo upju ielejās, gravu kompleksos un citviet. Biotops veidojas, vāji skābiem vai neitrāliem pazemes spiedes ūdeņiem ar zemu kalcija koncentrāciju, izplūstot virszemē.

Jau vēstīts, ka LVM apgrozījums pagājušajā gadā bija 626,019 miljoni eiro, kas ir par 10,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 8,8% - līdz 220,838 miljoniem eiro.

Kompānija apsaimnieko valstij piederošās meža zemes. LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu