Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Sūtnis: ASV vēlas Izraēlas un "Hizbollah" kara beigas iespējami drīz

Foto: -

ASV vēlas, lai Izraēlas un Libānas kaujinieku grupējuma "Hizbollah" karš beigtos pēc iespējas ātrāk, pirmdien apliecināja īpašais ASV sūtnis Eimoss Hohstīns, vienlaikus mudinot pildīt ANO rezolūciju, kurā grupējumam pieprasīts atkāpties no Libānas dienvidiem.

Hohstīns Libānas galvaspilsētā sarunājās ar parlamenta priekšsēdētāju Nabihu Berri, "Hizbollah" sabiedroto, lai panāktu, ka tiek izbeigts teju mēnesi ilgstošais karš, kura gaitā Libānā nogalināti vairāk nekā 1470 cilvēki.

"Libānas nākotnes saistīšana ar citiem konfliktiem reģionā nebija un nav Libānas tautas interesēs," sacīja Hohstīns, norādot uz "Hizbollah" galveno prasību, ka jebkurš pamiers Libānā būtu jāsaista ar kara izbeigšanu Gazas joslā.

Lai gan ANO Drošības padomes 1701.rezolūcijai, ar kuru tika izbeigts 2006.gada Izraēlas un "Hizbollah" karš, vajadzētu būt par pamatu jaunam pamieram, puses kopš tā laika nav darījušas pietiekami, lai to īstenotu, sacīja Hohstīns.

Saskaņā ar 1701.rezolūciju tikai Libānas armijai un ANO miera uzturēšanas spēkiem UNIFIL bija jābūt iespējai Libānā izvietot spēkus teritorijās uz dienvidiem no Litani upes pie Izraēlas robežas.

Neraugoties uz rezolūcijas noteikumiem, "Hizbollah" palika Libānas dienvidos un pērn oktobrī sāka veikt zemas intensitātes pārrobežu triecienus Izraēlai, atbalstot palestīniešu grupējumu "Hamās".

"Mūsu apņemšanās ir atrisināt šo konfliktu, pamatojoties uz 1701.rezolūciju, un tieši šādam būtu jābūt risinājumam," Hohstīns sacīja žurnālistiem.

"1701.rezolūcija veiksmīgi izbeidza karu 2006.gadā, bet mums jābūt godīgiem, ka neviens neko nedarīja, lai to īstenotu," viņš piebilda.

"Ar to, ka abas puses vienkārši apņemas ievērot 1701.rezolūciju, ir par maz," sacīja sūtnis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu