Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Solis uz priekšu veselības uzraudzībā – Huawei Watch D2

Foto: Jānis Vēvers

Divus gadus pēc pirmā uznāciena veikalos ieradies otrās paaudzes Huawei viedpulkstenis Watch D2. Plānāks, vieglāks, ērtāks lietošanā, un joprojām apveltīts ar svarīgu papildu funkciju, kas to padara atšķirīgu no desmitiem citu rokaspulksteņu. Proti, Watch D2 mēra asinsspiedienu tāpat, kā to dara specializētais asinsspiediena mērītājs. Turklāt tagad tas Eiropā ieguvis medicīnisku sertifikāciju, kas nozīmē, ka mērījumi ir tikpat precīzi kā ārsta kabinetā.

Pirmās paaudzes Watch D 2022. gadā izpelnījās apskatnieku atzinīgu novērtējumu par spīti tam, ka ierīce bija visnotaļ masīva un ne tik parocīga ikdienas lietošanā kā gribētos. Otrajā paaudzē gabarītu problēma ir atrisināta un

mūsu priekšā ir izskatīgs laikrādis, kas īpaši neatšķiras no līdzīgiem taisnstūra formas viedpulksteņiem. 13,3 milimetrus plāns, 40 gramus viegls un pat pieejams divās krāsās.

Klasiski melnā ar gumijotu siksniņu un izsmalcinātākā gaišākā versijā – ar zelta krāsas alumīnija korpusu un baltu siksniņu, kuras apdare vizuāli atgādina dabīgās ādas rakstu.

Foto: Jānis Vēvers

Viedpulkstenis ar īpašo spēju

Pulkstenis aprīkots ar prāvu, krāsainu 1,82 collu AMOLED ekrānu, kas Huawei labākajās tradīcijās ļauj pielāgot izskatu pēc lietotāja vēlmēm un aplūkot visu svarīgo informāciju. Pie tam displeja spilgtums sasniedz 1500 nitus, tādēļ tajā informāciju tīri labi var saskatīt pat žilbinoši saulainā dienā.

Vēl pievilcīgāku šo ierīci padara fakts, ka tā iespēj faktiski visu to pašu, ko citi Huawei viedpulksteņi. Watch D2 spēj mērīt fizisko aktivitāšu parametrus vairāk nekā 80 sporta veidos, uzrauga pulsu, stresu, skābekļa piesātinājumu, ādas temperatūru, miega kvalitāti un citus veselības parametrus, kā arī ļauj veikt telefonzvanus caur Bluetooth savienojumu.

Neraugoties uz papildu iespējām, akumulatora darbības laiks ir ierasti ilgs – līdz pat nedēļai ar vienu uzlādi.

Tas nozīmē vien to, ka Wacht D2 var lietot kā ikdienas viedpulksteni, un tas lieliski tiks galā ar saviem pienākumiem. Tomēr tas ir vairāk nekā vienkāršs viedpulkstenis. Watch D2 tomēr ir īpaši veselības uzraudzīšanai veidota ierīce, «personīga medmāsa», tādēļ šoreiz vairāk pievērsīsimies šīm funkcijām.

Foto: Jānis Vēvers

Zini savu asinsspiedienu!

Watch D2 īpašu padara siksniņā iemontēts 26,5 milimetrus šaurs mehānisks gaisa spilvens, kas asinsspiediena mērīšanas brīdī piepūšas, tādējādi radot nepieciešamos apstākļus mērījuma veikšanai. Šo sajūtu izjutis ikviens, kurš pie ārsta vai mājās mērījis asinsspiedienu ar medicīnisku ierīci. Pēc pāris ar šo ierīci uz plaukstas locītavas pavadītām nedēļām jāsaka, ka ierīce darbojas diezgan pārliecinoši. Ja vien lietotājs ievēro instrukcijas norādījumus – apsēžas ērtā pozā, nedīdās un nerunā, asinsspiediena mērījums lielākoties izdodas ar pirmo reizi.

Foto: Janis Vevers

Protams, ik pa laikam spilvena piepūšanās «noraujas» pusceļā, taču tam parasti ir kāds objektīvs cēlonis, kas visbiežāk meklējams paša lietotāja uzvedībā.

Īpaši noderīga iespēja ir ambulatorā asinsspiediena monitorēšana. Kad šis režīms aktivizēts, Watch D2 24 stundas no vietas vidēji ik pēc pusstundas veic mērījumus.

Uzraudzība notiek arī miegā, un par to lietotāju viedokļi atšķiras. Vieni sūdzas, ka biežie mērījumi izrāvuši no naktsmierā, bet citi tos pat nejūt. Es esmu pieskaitāms otrajiem, jo tikai no rītiem ielūkojoties garajā rādījumu sarakstā konstatēju, cik bieži pulkstenis bija veicis savu darbu. Rezultātus var pārlūkot kā pulksteņa ekrānā, tā Huawei Health mobilajā lietotnē, kur tos turklāt var sašķirot. Piemēram, aplūkot tikai normai atbilstošos, vai tikai neatbilstošos ierakstus. Datus var izgūt arī PDF formātā, lai nodotu ārstam, kas veselības uzraudzības rīku padara vēl jo noderīgāku.

Ja gaisa spilvena piepūšanās ikdienā diskomfortu nerada, tad pulksteņa melnās versijas platās siksniņas ilgstošas lietošanas blaknes gan ir cena, kas jāmaksā par nepārtraukto veselības uzraudzību. Gumijotā siksniņa kopā ar gaisa spilvenu veido trīs kārtu, vāji elpojošu aproci. Līdz ar to siltās dienās āda zem siksniņas tiek jūtami sviedrēta. Viens no nedaudziem saprātīgiem risinājumiem ir regulāri pārlikt pulksteni no vienas rokas uz otru, ja vien spējat pierast pie šādām izmaiņām.

Foto: Jānis Vēvers

Viss par un ap veselību

No veselības uzraudzības iespējām vēl jāizceļ veselības pārskata ziņojums, kas īsā brīdī sagādā informāciju par deviņiem galvenajiem veselības rādītājiem, palīdzot saprast, kā ķermenis jūtas. Piedevām uzlabota elektrodu tehnoloģija ļauj ar Watch D2 veikt precīzāku elektrokardiogrammas pierakstu.

Pieturot pirkstu 30 sekundes pie elektroda, kas iestrādāts pulksteņa pogā, lietotājs var iegūt svarīgu informāciju par sirds veselību.

Un ne tikai. Pulkstenis kopā ar lietotni nepārtraukti papildina un sagatavo ērtai pārlūkošanai visas svarīgākās veselības tendences. Apmeklējot vienu mērījumu sadaļu pēc otras, lietotājs var uzzināt kā nedēļas, mēneša vai vēl ilgākā periodā mainījusies miega kvalitāte, kā pulss reaģējis uz fiziskām aktivitātēm, kā laika gaitā mainījies stresa un skābekļa piesātinājuma līmenis, un kādas tendences novērojamas fizisko aktivitāšu jomā. Vizuāli ļoti uzskatāmie pārskati ļauj pieņemt izsvērtus lēmumus, ko dienas režīmā vajadzētu pamainīt, lai uzlabotu veselības stāvokli.

Turklāt arī pati lietotne nāk talkā ar ieteikumiem, kas, piemēram, jādara, lai uzlabotu miega kvalitāti.

Ja tā redz, ka pārāk maz laika esat veltījuši kustībām ārpus telpām, tad noteikti ierosinās iekļaut dienas plānā vakara pastaigu.

Foto: Jānis Vēvers

Pieejams personīgais uzraugs

Jāsaka, ka Huawei Watch D2 ir ļoti interesants viedpulkstenis, jo šādā izpildījumā tas noder ne vien cilvēkiem, kuriem pastiprināti jāuzrauga asinsspiediens, bet faktiski ikvienam apzinīgam cilvēkam.

Tas paveic visu, ko sagaidām no viedpulksteņa, plus sagādā lērumu ar noderīgu informāciju par veselības izmaiņām. Turklāt tas notiek bez sarežģītas kalibrēšanas vai pielāgošanas.

Kastītē atrodam mērlenti un izmēram rokas apkārtmēru, izvēlamies atbilstoša garuma siksniņu – M vai L izmēra, piestiprinām pie korpusa un liekam pulksteni uz rokas. Un Watch D2 jau no pirmās minūtes sāk mērījumus. Tik vienkārši!

Foto: Jānis Vēvers

Watch D2 var savienot kā ar Android, tā iOS operētājsistēmas viedierīcēm. Ne mazāk svarīgi, ka pulksteņa dizains ir pievilcīgs un ikdienas lietošanā ierīce nav traucējoša. Un pat 399 eiro cena ir zemāka nekā daudziem citiem viedajiem pulksteņiem, kuru funkciju arsenāls ir krietni ierobežotāks.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

Svarīgākais
Uz augšu