Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Veselības ministrija iepirks papildu 5900 gripas vakcīnu devas

Gripa. Ilustratīvs attēls
Gripa. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Veselības ministrija (VM) irpirks papildu 5900 gripas vakcīnu devas, sociālajos tīklos vēsta veselības ministrs Hosam Abu Meri (JV).

Politiķis informē, ka ar Slimību profilakses un kontroles centru panākta vienošanās pilnveidot vakcinācijas organizēšanas kārtību. Plānots aktualizēt datu ievadīšanu e-veselībā un pilnveidot prognozēšanas procesu.

Vakcīnas pret gripu un Covid-19 līdz šim izdalītas 1062 iestādēm - šobrīd izlietoti 23%, pauž ministrs.

Abu Meri paziņojums seko pēc Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) vadītājas, Saeimas deputātes Līgas Kozlovskas sacītā, ka valsts apmaksātās gripas vakcīnas noteikti nepietiks visiem, kam tās pienākas. Gripas vakcīnas saņemtas par 10% mazāk nekā bija paredzēts, aģentūru LETA informēja Kozlovska.

Sevišķi svarīga vakcinēšanās pret gripu ir hroniskajiem un riska grupu pacientiem, norādīja mediķe. Gripas vakcīnas trūkst arī sociālās aprūpes pacientu grupai, viņa norādīja, piebilstot, ka kopumā iztrūkuma dēļ ciest varētu pilnīgi visas iedzīvotāju grupas.

"Būtu nepieņemami, ja sāktos vakcinējamo šķirošana, tāpēc šis jautājums jārisina nekavējoties," uzsvēra Kozlovska.

Tamdēļ LLĢĀA līdz nākamās nedēļas otrdienai veiks ģimenes ārstu prakšu aptauju, lai apzinātu gripas vakcīnu iztrūkumu. Kā norādīja asociācijas vadītāja, jau pašreiz aptauja izraisījusi lielu atsaucību. Šobrīd no 100 aptaujātajām ģimenes ārstu praksēm aptuveni 65 aptaujā apstiprinājušas, ka līdz gada beigām tām nepietiks gripas vakcīnu.

LLĢĀA biedri esot vienisprātis, ka, balstoties uz ģimenes ārstu prakšu aptaujas rezultātiem, jāapsver vēršanās pie Veselības ministrijas un Ministru kabineta ar lūgumu steidzami iepirkt papildu gripas vakcīnas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu