Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Video Narkologus uztrauc plāns sākt procesus pret dzērājšoferiem bez pārbaudes medicīnas iestādē

Foto: Paul Biryukov/Shutterstock

Administratīvās atbildības likumā paredzētas izmaiņas, kas ļaus policijai sākt procesus arī pret tiem dzērājšoferiem, kuri atsakās no jebkādas pārbaudes, nevedot viņus uz analīžu veikšanu, vēsta Panorāma. 

Ar to mierā nav narkologi.

"Alkohola reibumā pie mums pat neved! Tikai prasa eksperta atzinumus, kāds viņš varēja būt uz aizturēšanas brīdi, kāds varēja būt uz avārijas brīdi. Bet mums viņš jāredz (..)," uzsver Nacionālā psihiskās veselības centra (NPVC) Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja Astrīda Stirna.

Narkologi vēlas satikt dzērājšoferus arī tāpēc, ka tikai satiekoties var piedāvāt palīdzību un ārstēšanu. Arī policija norāda, ka kriminālsodi vadītājus nebiedē.

Jau vēstīts, ka patlaban Ceļu satiksmes likumā ietvertais tiesiskais regulējums rada situāciju, ka transportlīdzekļa vadītājam, kurš vadījis transportlīdzekli alkohola reibumā, ir izdevīgāk ieņemt pozīciju par atteikšanos no pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai ar izelpotā gaisa pārbaudes palīdzību, tādējādi iegūstot laiku līdz medicīniskās pārbaudes veikšanai un attiecīgi alkohola koncentrācijas samazinājumam, kas apgrūtina pēc iespējas objektīvāku datu iegūšanu un, iespējams, palīdz izvairīties no atbildības, tai skaitā kriminālatbildības.

Valdības atbalstītie grozījumi Administratīvās atbildības likumā izslēdz no tiesību normas visus tos gadījumus, kādos persona, tai skaitā arī transportlīdzekļa vadītājs, bez objektīva pamata var radīt apstākļus nogādāšanai ārstniecības iestādē alkohola koncentrācijas noteikšanai.

Vairāk skaties sižetā!

Nepalaid garām!
Uz augšu