Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Peru eksprezidentam par korupciju piespriests 20 gadu cietumsods (1)

Alehandro Toledo
Alehandro Toledo Foto: Reuters/ScanPix

Peru tiesa pirmdien piesprieda bijušajam valsts prezidentam Alehandro Toledo vairāk nekā 20 gadu cietumsodu par kukuļu ņemšanu miljoniem ASV dolāru apmērā no Brazīlijas būvniecības konglomerāta "Odebrecht".

Augstākā tiesa pieņēma prokuratūras ieteikto cietumsoda termiņu, tika paziņots tiesas sēdē.

78 gadus vecais Toledo, kurš bija Peru prezidents no 2001. līdz 2006.gadam, tika atzīts par vainīgu slepenā norunā un naudas atmazgāšanā par to, ka bija ņēmis kukuļus 35 miljonu ASV dolāru apmērā.

Tiesa konstatēja, ka Toledo ņēmis kukuļus apmaiņā pret kontraktiem divu starptautiskas automaģistrāles posmu būvniecībā. Šī automaģistrāle savieno Peru Klusā okeāna piekrasti ar Brazīlijas Atlantijas okeāna piekrasti.

Toledo pērn tika izdots Peru no ASV, kur viņš vairākus gadus bija dzīvojis pirms padošanās federālās tiesas ēkā Kalifornijas štatā.

"Odebrecht", kam tagad ir jauns nosaukums "Novonor", ir atzinis kukuļu došanu simtiem miljonu dolāru apmērā dažādās Latīņamerikas valstīs, lai nodrošinātu milzu kontraktus būvdarbu veikšanā.

Toledo ir viens no vairākiem Peru eksprezidentiem, kas iesaistīti izmeklēšanā pret "Odebrecht". Konglomerāts ir atzinis kukuļu došanu Peru amatpersonām no 2005. līdz 2014.gadam.

Bijušais Peru prezidents Alans Garsija 2019.gadā izdarīja pašnāvību, kad policija ieradās viņa mājās, lai viņu apcietinātu.

Pedro Pablo Kučinskis 2018.gadā kļuva par pirmo valsts prezidentu Latīņamerikā, kurš atkāpies no amata saistībā ar "Odebrecht" skandālu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu