Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Trīs valstu līderi rosina izveidot patvēruma meklētāju uzņemšanas centrus ārpus Eiropas Savienības teritorijas

Foto: Ludovic Marin

Ungārijas, Serbijas un Slovākijas līderi otrdien ierosināja izveidot patvēruma meklētāju uzņemšanas centrus ārpus Eiropas Savienības (ES) teritorijas.

Kā norāda trīs valstu līderi, šis risinājums sekmēs nelegālās imigrācijas, kas rada draudus bloka pastāvēšanai, apturēšanu.

Pēc tikšanās Komarno, Slovākijā, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs un Slovākijas premjerministrs Roberts Fico izklāstīja stingrāku migrācijas politiku, ko viņi vēlētos, lai ES pieņemtu, cita starpā arī efektīvākus deportācijas pasākumus un lielāku finansējumu bloka ārējo robežu dalībvalstīm.

Ilgi gaidītais migrācijas pakts, ko ES pieņēma maijā, "nav risinājums, bet gan pati ir problēma", sacīja Orbāns.

Viņš rosināja izveidot ES finansētus un pārvaldītus "karstos punktus" Ziemeļāfrikā un citās vietās, kur patvēruma meklētājus izmitināt, līdz tiek apstiprināti viņu starptautiskās aizsardzības pieteikumi.

"Tie, kas vēlas ierasties Eiropā, var tur pulcēties un iesniegt savus pieteikumus, kurus mēs izvērtēsim. Ikviens, kuram mēs atļausim ierasties, var ierasties, bet tie, kuriem mēs to neatļausim, paliks," sacīja Orbāns.

"Jums ir jāgaida ārpusē. Visi citi risinājumi ir neefektīvi," norādīja Ungārijas premjers.

Fico otrdien rosināja ES uz savām ārējām robežām uzstādīt fiziskus nožogojumus.

Fico arī kritizēja ES nesenās imigrācijas reformas, sakot, ka blokam jāpieņem "jauns migrācijas pakts, kurā būtu ņemts vērā tas, ko likumi vēl nav ļāvuši", piemēram, deportācijas.

Tikšanās gaitā pieņemtajā kopīgajā paziņojumā trīs līderi bija vienisprātis, ka nelegālā migrācija "ir nopietna problēma, ko veicina ģeopolitiskā nestabilitāte, pieaugošie konflikti un sociālā nevienlīdzība Eiropas tuvākajā apkārtnē".

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu