Neraugoties uz Eiropas Savienības plašajām sankcijām pret Krieviju, Maskava vēl aizvien atrod iespējas apiet tās, sarunā ar TVNET+ atzīst ES īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans. Lai gan viņš apgalvo, ka Savienības pasākumi sekmīgi palielinājuši izmaksas un sarežģījuši piekļuvi svarīgām militārām tehnoloģijām, tas nav pilnībā ierobežojis Krievijas spēju finansēt karu. TVNET+ jautāja O'Salivanam, kas jādara, lai to panāktu, kā arī uzzināja, kādas negaidītas sekas izraisīja sankcijas, kāds bija Latvijas sniegums un kādi faktori kavē lēmumu pieņemšanu.

Kad publiskajā telpā apspriež ES sankciju politiku, tad parasti piemin politiķu, valstu vai iestāžu lomu. Un, lai gan tā ir nenoliedzama, nereti lielāka ietekme ir tieši tiem, kuru vārdi gandrīz neizskan šādās diskusijās.

Deividu O'Salivanu var ielikt otrajā kategorijā. Diplomāts, kas bija ES vēstnieks ASV, 2023. gadā kļuva par īpašo sūtni sankciju jautājumos. Patlaban viņa galvenā prioritāte ir nodrošināt Savienības sankciju izpildi pret Krieviju. Tas arī paredz ierobežojumu saskaņošanu ar globālajiem partneriem, dziļu izpratni par starptautisko tirdzniecību un sarežģītajiem normatīvajiem regulējumiem, ieskaitot dalībvalstu līmeni.

Tas padara O'Salivanu par vienu no svarīgākajiem cilvēkiem ES ārpolitikā un, iespējams, svarīgāko tieši sankciju jautājumā. Attiecīgi, ja vajag uzzināt, kādus ierobežojumus Eiropas Savienība plāno ieviest vai kāpēc tie, kas jau ir, nav tik efektīvi, viņš ir tas speciālists, pie kā būtu jāvēršas.