Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Augšdaugavas novada nelegālo imigrantu lieta: noziegumā iesaistīti arī pusaudži

Foto: Gatis Dieziņš (Aizsardzības ministrija)

Turpinot pirmstiesas izmeklēšanu saistībā ar vasarā Augšdaugavas novadā aizturēto nelegālo imigrantu grupu, atklāts, ka to pārvietotāji izmantojuši fizisku spēku, viņiem draudējuši un viņus aplaupījuši, turklāt noziegumā iesaistīti arī pusaudži, informēja Valsts robežsardzē.

Šogad jūlija beigās Valsts robežsardzes sāka kriminālprocesu par 27 nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas teritorijā.

Robežsargi Augšdaugavas novadā apturēja kādu "Chrysler Grand Voyager" markas automašīnu, kuru vadīja Latvijas pilsonis. Automašīnas salonā atradās 16 aziātiskas izcelsmes personas bez ceļošanas dokumentiem, kā arī derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām.

Pēc neilga brīža Augšdaugavas novadā kādā viensētā uz aizdomu pamata par atbalsta sniegšanu valsts robežu nelikumīgi šķērsojušajām personām aizturēts vēl viens Latvijas pilsonis, bet teritorijas apskates laikā pagrabtelpā konstatētas vēl 11 aziātiskas izcelsmes personas bez ceļošanas dokumentiem un derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām.

Turpinot pirmstiesas izmeklēšanu, noskaidrots, ka organizētas grupas dalībnieki veica valsts robežu nelikumīgi šķērsojušo personu aplaupīšanu, draudot ar ierocim līdzīgu priekšmetu un pielietojot fizisku spēku. Tā rezultātā viņiem atņemta nauda un mobilie telefoni.

Veicot izmeklēšanas darbības, robežsargi lietā noskaidroja organizatorus un nozieguma izdarīšanas atbalstītājus, starp kuriem ir divi nepilngadīgie. Rezultātā 14.oktobrī kriminālprocesā robežsargi aizturēja vēl piecus Latvijas pilsoņus. Vēl ar trīs personām veiktas procesuālās darbības, jo minētās personas atrodas ieslodzījuma vietās un izcieš brīvības atņemšanas sodus par citiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Patlaban kriminālprocesā tiek lemts jautājums par papildus kvalifikāciju pēc Krimināllikuma panta par laupīšanu, ja tā izdarīta lietojot šaujamieročus, un par visu minēto personu atzīšanu par aizdomās turētiem.

Jau ziņots, ka šogad līdz 9.oktobrim par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai un nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā sākti 72 kriminālprocesi pret 44 personām.

No minētajiem 37 kriminālprocesi ir izdalīti atsevišķā lietvedībā no citiem, iepriekš sāktiem kriminālprocesiem.

Valdība iepriekš nolēma līdz 31.decembrim pagarināt pastiprinātās robežapsardzības režīmu Baltkrievijas pierobežā. Līdz šim šāds režīms bija noteikts līdz 12.septembrim.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu