Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Austrumu slimnīcā pēc insulta ik gadu nonāk ap 1500 pacientu

Foto: Lita Millere/LETA

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) pēc insulta ik gadu nonāk ap 1500 pacientu, informē RAKUS.

"Diemžēl redzam, ka šī tendence ir augšupejoša, nevis mazinās, kā mēs to vēlētos", saka RAKUS Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Guntis Karelis.

Viņš norāda, ka tikai sabiedrības izglītošana un informēšana palīdzēs mazināt insulta postošo ietekmi.

Slimnīcā atgādina, ka insults ir pēkšņu galvas smadzeņu asins apgādes traucējumi, kas izraisa smadzeņu bojājumu. Tas joprojām ir galvenais nāves un invaliditātes cēlonis cilvēkiem visā pasaulē, turklāt saskaņā ar Pasaules insulta organizācijas nākotnes prognozēm katrs ceturtais pieaugušo populācijā pēc 25 gadu vecuma sasniegšanas savā dzīves laikā, iespējams, piedzīvos insultu, uzsver RAKUS.

Kā norāda slimnīcā, insultu visbiežāk var veicināt paaugstināts asinsspiediens, neārstēts paaugstināts glikozes jeb cukura līmenis asinīs vai neārstēta sirds aritmija, tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību savai veselībai, pirms ir attīstījušies galvas smadzeņu asinsrites traucējumi.

Insulta ārstēšanā izšķirošs ir laika faktors - lai glābtu cilvēku un novērstu neatgriezeniskus veselības bojājumus, medicīniskā palīdzība jāsniedz pirmajās stundās pēc simptomu parādīšanās. Tādēļ līdzcilvēkiem ir īpaši svarīgi mācēt atpazīt insulta simptomus, uzsver RAKUS ārsti.

Lai informētu par iespējām novērst insulta riskus, 30.oktobrī, Austrumu slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" 2.stāvā no plkst.11 līdz 14 notiks izglītojošs pasākums. Tajā bez maksas būs iespēja noklausīties 15 minūšu lekcijas par insulta tēmu. Runātāju vidū būs neirologi, endokrinologi, dietologi, kardiologi, kā arī rehabilitologi.

Speciālisti atgādinās par insulta riska faktoriem - augstu asinsspiedienu, paaugstinātu glikozes un holesterīna līmeni, sirds aritmiju, mazkustīgu dzīvesveidu, smēķēšanu, kā arī neveselīgu uzturu. Vienlaikus tiks sniegta informācija par agrīno pēcinsulta posmu.

Pasākuma norises laikā arī varēs veikt dažādus izmeklējumus speciāli ierīkotās insulta riska faktoru pārbaudes stacijās, saņemot ieteikumus riska faktoru mazināšanai. Tiks izvērtēti asinsspiediena un pulsa rādītāji, glikozes līmenis asinīs un arī cilvēka kognitīvās funkcijas, lai, balstoties uz šiem izmeklējumu rezultātiem, sniegtu ieteikumus, kas būtu jādara, lai uzlabotu veselības rādītājus.

Karelis pauž pārliecību, ka pēc pasākuma palielināsies to cilvēku skaits, kas pievērsīsies veselīga dzīvesveida pasākumiem savā ikdienā, lai saglabātu dzīves kvalitāti līdz vecumam, nepiedzīvojot insultu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu