LĀB Ētikas komisija rosina anulēt pediatram Mednim izsniegtos sertifikātus (10)

Edgars Mednis.
Edgars Mednis. Foto: Ekrānuzņēmums no "Panorāma" sižeta

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) Ētikas komisija nolēmusi rosināt anulēt Āgenskalna klīnikā strādājošajam Edgaram Mednim izsniegto sertifikātu pediatra specialitātē un homeopāta papildspecialitātē.

Žurnāliste Inga Spriņģe tviterī publiskojusi biedrības viņai kā vienai no iesniegumu autorēm sniegto atbildi, kurā teikts, ka Ētikas komisija nolēmusi izteikt priekšlikumu LĀB Sertifikācijas padomei anulēt Mednim izsniegto sertifikātu, jo viņš būtiski pārkāpis ētikas normas.

Pēc nevakcinētā zēna nāves Āgenskalna klīnikā strādājošais Mednis vietnē "Telegram" spriedelēja, ka ar difteriju slimojošo bērnu vecāki esot izmantojuši savas Pacientu tiesību likumā noteiktās tiesības un pieņēmuši lēmumu atteikties no meitu turpmākas ārstniecības, jo esot secinājuši, ka "meitu veselībai un dzīvībai var tikt nodarīts kaitējums, kā tas notika ar brālīti, kuru vecāku ieskatā "noārstēja" līdz nāvei".

Šāda vēršanās pret ārstējošajiem mediķiem izsauca asu Bērnu slimnīcas pretreakciju, aicinot dažādas institūcijas vērtēt Medņa rīcību. Latvijas Pediatru asociācija lūdza apturēt Mednim izsniegto sertifikātu.

Arī LĀB tika izteikts nosodījums par šiem paziņojumiem un nolemts, ka LĀB Ētikas komisija vērtēs Medņa publiskos izteikumus par vakcināciju, lemjot arī par jautājuma tālāku virzīšanu Sertifikācijas padomē. Ētikas komisijas lēmumu tika pieņēmusi, taču kategoriski atteicās to izpaust, jo to nevēloties pats Mednis. LĀB šo vēlmi respektēja, atsaucoties uz vispārīgo datu aizsardzības regulu.

Tāpat LĀB valde lūdza tiesībsargājošām institūcijām vērtēt, vai Medņa publiskajos izteikumos sociālajos tīklos nav saskatāma iespējama naida runa. Valsts policija (VP) ir atteikusies sākt kriminālprocesu pret Āgenskalna klīnikā strādājošo Medni pēc saņemtajiem iesniegumiem no Veselības inspekcijas un Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai par iespējamu neslavas celšanu slimnīcai un tās personālam. Arī Rīgas Ziemeļu prokuratūrā, izvērtējot LĀB, iesniegumu nolēmusi nesākt kriminālprocesu.

VP šādu lēmumu pieņēmusi, uzsverot, ka krimināllikumā atbildība paredzēta par neslavas celšanu otrai personai, nevis pret iestādi vai uzņēmumu. Savukārt prokuratūra vērtēja, ka ārsti nav īpaši aizsargājama grupa, attiecīgi goda aizskārums esot risināms civiltiesiskā tiesvedībā, nevis kriminālrocesā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu