Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Avots: Rietumvalstis apsver ideju par starptautisku spēku izvietošanu Libānā pēc pamiera

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Stringer/dpa/picture-alliance

Rietumvalstis apsver ideju par starptautisku spēku izvietošanu Libānā līdzās valsts armijai, ja Izraēlas un Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" starpā tiktu noslēgts pamiers, trešdien atklāja kāds Rietumu diplomāts.

Libānas dienvidos jau ir izvietoti aptuveni 10 000 ANO miera uzturēšanas spēku UNIFIL karavīru, bet diplomāts sacīja, ka tiek apsvērta iespēja izvietot atsevišķus daudznacionālus spēkus. "Pašlaik ir nepieciešams pamiers un klātbūtne, kurai uzticas abas puses - tā varētu būt Libānas armija kopā ar starptautiskajiem spēkiem," aģentūrai AFP sacīja diplomāts.

"Libānas partneri jau ir atbalstījuši Libānas armiju un ļoti konkrēti apsver, kā viņi varētu to atbalstīt turpmāk (..) saistībā ar pamieru un ilgtermiņa diplomātisku vienošanos," piebilda diplomāts.

ANO Drošības padomes 1701.rezolūcija, ar kuru tika izbeigts 2006.gada Izraēlas un "Hizbollah" karš un kurā aicināts Libānas dienvidos izvietot tikai Libānas armijas un ANO miera uzturēšanas spēkus UNIFIL, ir izpelnījusies kritiku par tās ierobežoto īstenošanu.

Libānas mediji ziņoja, ka notiek diskusijas par stingrāku ANO rezolūcijas īstenošanu, nosaucot šādu iespēju par "1701 plus" vai par pielikuma pievienošanu pašreizējam ANO lēmumam.

Īpašais ASV sūtnis Eimoss Hohstīns pirmdien, apmeklējot Beirūtu, sacīja, ka "ar to, ka abas puses vienkārši apņemas ievērot 1701.rezolūciju, ir par maz".

Rietumu diplomāts aģentūrai AFP sacīja, ka "virzība uz 1701 plus" atspoguļo realitāti, ka neviena puse nav īstenojusi" rezolūciju.

Libānas premjerministrs Nadžibs Mikati trešdien intervijā raidorganizācijai "France24" sacīja, ka "vissvarīgākais ir pamiers, tad 1701.rezolūcija un tās īstenošanas mehānisms, nevis pielikums".

Viņš sacīja, ka priekšlikumi, ko izvirzījis Hohstīns, kurš Beirūtā tikās ar parlamenta priekšsēdētāju Nabihu Berri, "Hizbollah" sabiedroto, joprojām tiek apspriesti. "Mēs nevaram uzņemties nekādas saistības, pirms izraēlieši nav apņēmušies noslēgt pamieru," piebilda Mikati, kurš šomēnes sacīja, ka Libāna ir gatava stiprināt armijas klātbūtni dienvidos pēc tam, kad tiks panākts pamiers.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu