Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

"Sadales tīkls" saņems 60 miljonu eiro finansējumu no ES Atveseļošanās fonda

Foto: Zane Bitere/LETA

AS "Sadales tīkls" ir parakstījusi līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) par Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda "REPowerEU" finansējuma 60 miljonu eiro apmērā saņemšanu, informēja uzņēmumā.

Finansējumu sadales sistēmas operators saņems pakāpeniski, un ar tā atbalstu līdz 2026.gada vidum paredzēts veikt vairākas nozīmīgas aktivitātes elektroapgādes pakalpojuma kvalitātes un drošuma uzlabošanai un sistēmas jaudu palielināšanai, skaidro kompānijā.

Tāpat, ieguldot Atveseļošanas fonda līdzekļus, plānots uzņēmumā nodrošināt informācijas sistēmu kontroles un automatizētas vadības risinājumu attīstību.

Ieguldot šos līdzekļus, plānots izbūvēt jaunu 110 kilovoltu (kV) transformatoru apakšstaciju Launkalnē, kā arī palielināt jaudu jau esošās 110 kV apakšstacijās Rīgā, Valmierā, Olainē un Dobelē.

Kompānijā norāda, ka šie darbi ļaus palielināt kopējo sadales sistēmas kapacitāti, sniedzot iespēju elektroenerģijas sadales sistēmai pieslēgt papildu atjaunojamo energoresursu ģenerējošās jaudas.

Plānota arī gaisvadu līniju pārbūve zemē ieraktu kabeļlīniju izpildījumā 150 kilometru kopgarumā. Šie projekti tiks attīstīti valsts reģionālajos attīstības centros un pilsētās, kur jau vērojama vai tuvā nākotnē sagaidāma augsta mikroģenerācijas un elektrifikācijas attīstība.

Uzņēmumā norāda, ka kabeļtīkla tehniskais risinājums nodrošina visaugstāko tīkla darbības stabilitāti nelabvēlīgu laika apstākļu un citu ārēju faktoru ietekmē.

Vēl plānots ieviest viedā elektrotīkla pārvaldības risinājumu, papildinot un pielāgojot esošās informācijas sistēmas. Vidējā sprieguma elektrotīklā plānots uzstādīt attālināti vadāmas komutācijas un vadības iekārtas, kas ļaus attālināti ātrāk lokalizēt bojājumus un vajadzības gadījumā veikt tīkla pārslēgumus.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons norāda, ka Atveseļošanas fonda atbalsts ļauj veikt papildu investīcijas, tādējādi ātrāk un efektīvāk pielāgojot sadales infrastruktūru enerģētikas attīstības tendencēm bez finansiālas ietekmes uz klientiem.

Jau vēstīts, ka "Sadales tīkls" 2023.gadā strādāja ar 343,332 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 14% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī kompānija guva peļņu 16,906 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā.

Svarīgākais
Uz augšu