Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ašeradens Pasaules Bankas un SVF sanāksmē aicina nebaidīties no Krievijas "sarkanajām līnijām"

Finanšu ministrs Arvils Ašeradens.
Finanšu ministrs Arvils Ašeradens. Foto: Zane Bitere/LETA

Demokrātiskajai sabiedrībai jābūt apņēmīgākai un nav jābaidās no Krievijas "sarkanajām līnijām", trešdien, 23.oktobrī, finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) paziņojis Pasaules Bankas grupas un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pilnvarnieku gada sanāksmēs Vašingtonā.

Ašeradens piedalījās donorvalstu ministru un citu starptautisko sadarbības partneru diskusijā, lai apliecinātu nelokāmu atbalstu Ukrainai. Sanāksmē piedalījās Pasaules Bankas grupas prezidents Adžajs Banga un SVF vadītāja Kristalīna Georgijeva, informē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ašeradens diskusijā norādīja, ka Krievija izmanto un pakļauj bailīgos, bet respektē spēku, apņēmību, nepiekāpību.

"Nevaram atļauties būt noguruši no ziņām par karu vai vienaldzīgi, neieinteresēti Ukrainas un ukraiņu atbalstīšanā. No šī kara iznākuma ir atkarīga arī mūsu kopējā drošība, tādēļ mūsu interesēs ir nelokāms atbalsts Ukrainai, kā arī turpmāka Krievijas militāro spēju ierobežošana, lai tā nespētu paplašināt tālāku agresiju," uzrunājot klātesošos, pauda Ašeradens.

Tāpat finanšu ministrs uzsvēra, ka Latvija ir skaidri iestājusies par atbalstu Ukrainai līdz tās pilnīgai uzvarai karā pār agresorvalsti. Neskatoties uz to, ka Latvija ir neliela valsts, tā devusi Ukrainai vairāk nekā 1% no sava iekšzemes kopprodukta (IKP).

Latvija turpina sniegt arī nozīmīgu finanšu atbalstu, izmantojot Pasaules Bankas finanšu instrumentus, lai palīdzētu Ukrainas valdībai segt kritiskās budžeta vajadzības un īstenot svarīgas strukturālās reformas, uzsvēra ministrs.

Latvijas militārā palīdzība Ukrainai 2024.gadā sasniedza 0,25% no IKP, informē FM. Atbilstoši Valsts prezidenta parakstītajai drošības vienošanos ar Ukrainas prezidentu arī 2025.gadā un turpmāk Latvija apņemas sniegt Ukrainai militāro atbalstu 0,25% apmērā no IKP.

Pasaules Banka ir nodrošinājusi 40% no visa starptautiskā atbalsta Ukrainas ekonomikai, pārsniedzot 50 miljardus ASV dolāru. Latvija ar starptautisko finanšu institūciju instrumentiem kopš 2022.gada ir sniegusi 36 miljonu eiro finanšu atbalstu Ukrainai, no kā lielākā daļa ir novirzīta ar Pasaules Bankas starpniecību.

Ašeradenam plānota arī divpusējā tikšanās ar Ukrainas finanšu ministru Serhiju Marčenko, lai pārrunātu Ukrainas ekonomisko situāciju, budžeta finansējuma vajadzības un Latvijas atbalstu Ukrainai. Tāpat finanšu ministram paredzēta tikšanās ar Pasaules Bankas Eiropas un Centrālāzijas viceprezidenti Antonellu Basani, lai pārrunātu situāciju Ukrainā un Pasaules Bankas grupas jaunos atbalsta instrumentus.

SVF un Pasaules Bankas grupas pilnvarnieku gada sanāksmes notiek katru gadu, un tajās piedalās abu institūciju pilnvarnieki, pilnvarnieku vietnieki, atbildīgo institūciju amatpersonas un citi dalībnieki. Latvijas delegāciju vizītē pārstāv Finanšu ministrijas, Latvijas Bankas, Valsts kases un Finanšu izlūkošanas dienesta amatpersonas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu