Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Trīs NATO valstis gatavas Lietuvā izvietot pretgaisa aizsardzības sistēmas, paziņo ministrs

Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.
Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns. Foto: dpa/scanpix

Vismaz trīs NATO sabiedrotie varētu nosūtīt savas pretgaisa aizsardzības sistēmas uz Lietuvu, nākamgad rotācijas kārtībā īstenojot pretgaisa aizsardzības plānus, ceturtdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

"Varu teikt, ka ir trīs. Varbūt vēl vairāk," viņš teica radiostacijai "Žiniu radijas".

Kasčūns iepriekš teica, ka NATO sabiedrotajiem no Eiropas būtu jāizvieto savas pretgaisa aizsardzības sistēmas Lietuvā un Nīderlande varētu būt viena no valstīm.

Uz jautājumu, vai Zviedrija, no kuras Lietuva plāno iegādāties kājnieku kaujas mašīnas CV90, ir starp valstīm, kas piedalītos pretgaisa aizsardzības sistēmu nodrošināšanā rotācijas kārtībā, Kasčūns ceturtdien teica, ka pašlaik neko skaidri apstiprināt nevar.

Pagājušajā gadā NATO vienojās par pretgaisa aizsardzības rotācijas modeli Baltijas jūras reģionā. Mērķis ir panākt, lai sabiedroto pretgaisa aizsardzības sistēmas Baltijas valstīs rotācijas kārtībā atrastos gandrīz nepārtraukti.

Tomēr Nīderlande ir vienīgā valsts, kas kopš tā laika uz vairākām nedēļām ir izvietojusi Lietuvā tālas darbības rādiusa sistēmu "Patriot", kad tā vasarā piedalījās mācībās.

Jūlijā Vašingtonā notikušajā NATO samitā tika panākta vienošanās, ka par rotējošo pretgaisa aizsardzību Baltijas jūras reģionā atbildība būtu jāuzņemas arī alianses militārajai vadībai, nevis tikai atsevišķām dalībvalstīm.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu