Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vācijā atklāts Baltijas jūras Jūras spēku taktiskais komandcentrs (1)

Foto: dpa/scanpix

Rostokā, Vācijā atklāts Baltijas jūras Jūras spēku taktiskais komandcentrs, kas koordinēs sabiedroto jūras spēku darbības Baltijas jūrā, informē Latvijas Aizsardzības ministrija.

Ņemot vērā Krievijas hibrīdā kara aktivitātes un šī brīža ģeopolitisko situāciju, NATO dalībvalstīm kolektīvi ir jāveicina jūras aizsardzības spējas tieši Baltijas jūras reģionā, kurā ir nozīmīgi reģiona kuģu ceļu un kritiski svarīgu infrastruktūras savienojumu tīkli, norādījis Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

"Esam gandarīti par Vācijas izrādīto līderību Baltijas jūras aizsardzības stiprināšanā, jo šāda jūras spēku komandcentra izveide būtiski stiprinās Baltijas jūras drošību, veicinot NATO sabiedroto gatavību un reaģēšanas spējas uz jebkādiem iespējamiem draudiem Baltijas jūras reģionā," uzsvēris Sprūds.

Baltijas jūras Jūras spēku komandcentra galvenā funkcija ir sniegt atbalstu gan miera, gan kara laikā Baltijas jūrā esošo spēku koordinēšanā. Ņemot vērā, ka kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā NATO ir pievienojušās vēl divas Baltijas jūras piekrastes valstis - Somija un Zviedrija, tas paver jaunas iespējas nostiprināt visa reģiona aizsardzību un šī štāba nozīmē pieaug.

Vācijā bāzētā jūras spēku komandcentrā Rostokā darbosies sabiedrotie no 11 NATO dalībvalstīm - no vadošās valsts Vācijas, kā arī no Dānijas, Francijas, Igaunijas, Itālijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Polijas, Somijas un Zviedrijas.

No nākamā gada Latvija plāno pastāvīgai dalībai komandcentrā nosūtīt divus pārstāvjus - instruktoru un virsnieku, savukārt vēl vienu virsnieku vēlāk, dalot šo amata pozīciju ar pārējām divām Baltijas valstīm rotācijas kārtībā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu