Kopš nakts uz 19. septembri, kad autoavārijā gāja bojā četri jaunieši, par traģisko notikumu medijos un sociālajos tīklos runāts daudz. Diezgan bieži tikuši meklēti kaut kādi ārēji apstākļi, kas burtiski piespieduši jauniešus rīkoties tā, kā viņi rīkojās. Principā varētu pat teikt, ka šajā traģēdijā ir vainīgi pilnīgi visi citi, tikai ne viņi paši.

Biju atturējies no izteikšanās par šo tēmu, līdz nesen sociālajos tīklos pamanīju ziņu no medijiem – “Lizumā nozāģē “koku – slepkavu”, kas laupīja četru jauniešu dzīvības”. Koks – slepkava! Negaidīti izlēca ceļa vidū un visus nogalināja. Piedodiet, bet šis jau ir par traku.

Jā, lūk, vainīgs bija koks. Šo iepriekš bija teicis arī žurnālists Arnis Blodons, ka nevajadzīgi šķēršļi, piemēram, koki, kas ir pārāk tuvu ceļam, palielinot negadījumu risku. “Ja šie koki būtu tikuši nozāģēti, varbūt mēs nerunātu par tik traģiskām sekām,” Blodons savulaik teica raidījumā “Preses klubs”.

Principā, droši vien vajadzētu nozāģēt ikvienu koku, kurš ir ceļu tuvumā. Tā, lai pavisam droši. Arī pilsētās. Bet, ja ceļa malā ir kāda upe, tad to varētu nedaudz pabērt ciet.

Vēl vainīga bija migla – reāli sačakarēja redzamību. Ja nebūtu miglas un koka, viss būtu kārtībā. Protams, traģēdijā vainojams arī tas, ka nesen ticis nomainīts ceļa segums un uz tā vēl nebija sazīmētas baltās līnijas. Ceļa remontdarbi vēl nebija pabeigti, tāpēc nebija nedz balto līniju, nedz arī signālstabiņu ar atstarotājiem.

Un vispār jau visi gaiši jaunieši, vienkārši vēlējušies pavizināties, lai izvēdinātu galvas. Septiņpadsmitgadīgs puisis nopircis mašīnu, lai iemācītos braukt, bet, ja iepriekš tā pati mašīna regulāri redzēta pagastā vai pie skolas, tad ar to apkārt vizinājies kāds cits. Jā, jaunieši esot braukuši ātri, bet neesot braukuši mežonīgā ātrumā, tāpēc viss pilnīgi normāli.

Vārdsakot – vienas vienīgas nelāgas apstākļu sakritības, koki – slepkavas, un iztrūkstošas līnijas uz ceļa. Vainīgi pilnīgi visi pārējie, tikai ne paši jaunieši un viņu vecāki.