Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Zelenskis: Krieviju Ukrainas miera samitā varēs redzēt tad, kad pilnībā būs īstenots "uzvaras plāns"

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Foto: SIPA/Scanpix

Krieviju nākamajā Ukrainas miera samitā varēs redzēt tad, kad pilnībā būs īstenots "uzvaras plāns", ceturtdien attālināti pievienojoties Starptautiskās Krimas platformas trešajam parlamentārajam samitam, norādīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Iepriekš vēstīts, ka jūnijā Šveicē notika pirmais Miera samits, kas tika organizēts pēc Ukrainas lūguma. Samitā Kijiva centās iegūt starptautisku atbalstu principiem, kā izbeigt karu. Samita noslēguma deklarāciju parakstīja aptuveni 80 valstis, bet to neparakstīja dažas lielvalstis, kas uztur labas attiecības ar Krieviju, piemēram, Indija un Saūda Arābija. Krievija uz samitu netika uzaicināta. Arī Ķīna konferencē nepiedalījās.

Ceturtdien Ukrainas prezidents pauda, ka Vladimiram Putinam nav izdevies padarīt starptautiskus noziegumus par jauno, normālo starptautisko kārtību. Zelenskis uzsvēra, ka starptautiskā sabiedrība nekad nepieņemts centienus atņemt citai tautai zemi.

Viņš klāstīja, ka visām valstīm ir vienlīdz svarīgi saglabāt savu suverenitāti, teritoriālo integritāti un tiesības uz pašnoteikšanos. Zelenskis akcentēja, ka tas ir ANO Hartas pamats un nav pieņemami, ka kāds nolemj iejaukties citas tautas liktenī un nākotnē.

Ukrainas prezidents norādīja, ka ANO Statūti ir par patiesu mieru, tā nodrošināšanu, taču tie nav par kara normalizēšanu.

Viņš pieminēja, ka vairāku valstu līderi ir pulcējušies Kazaņā, Krievijā, uz "Putina samitu", vienlaikus tiek apsvērta militārpersonu pārvietošana no Ziemeļkorejas uz Krievijas un Ukrainas robežu, izmantojot kara novēršanas moto.

Zelenskis skaidroja, ka tas pārkāpj cilvēku pamatvērtības un ANO Statūtus. Ukrainas prezidents vērsa uzmanību uz to, ka pirms diviem gadiem viņš nāca klajā ar "miera plānu", ar kuru varētu pilnībā atjaunot ANO Statūtu mērķus un principus, kā arī aizsargāt cilvēkus no agresijas.

"Šeit nav runa tikai par Ukrainu. Ja mēs vēlamies izbeigt šo karu taisnīgā veidā un pārliecināties, ka neviena cita valsts nevar izplānot līdzīgu agresiju, mums ir jākonsolidē savi centieni un jādarbojas vienoti, lai aizsargātu starptautiskās tiesības," teica Zelenskis.

Viņš uzsvēra, ka, lai gan cīņa notiek Ukrainā, valstīm ir jāpretojas arī diplomātiskajā arēnā. Ukrainas prezidenta ieskatā, ir jāstiprina Ukrainas spējas un jātiecas uz kopīgajiem mērķiem. Zelenskis norādīja, ka Ukraina ir prezentējusi saviem partneriem "uzvaras plānu", kurā ir izklāstītas visas komponentes, lai Krievijai nebūtu nekādu alternatīvu, kā vienīgais ceļš - taisnīgs miers.

Ukrainas prezidents sacīja, ka Ukrainai ir jāsaņem uzaicinājums iestāties starptautiskajās ģeopolitiskajās aliansēs, un nedrīkst pieļaut, ka Krievijai izdodas uzvarēt. Tāpat ir jānodrošina, ka karš Ukrainā noslēdzas un neatsākas. Pēc Zelenska paustā, Ukrainai ir jāsadarbojas ar citām valstīm, lai visas iesaistītās puses varētu palielināt savu iedzīvotāju labklājību.

Viņš aicināja klātesošos aizstāvēt "uzvaras plānu" savā parlamentā un valdībā.

Kā vēstīts, lai vairotu starptautiskās sabiedrības izpratni un atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās Rīgā norisinās starptautiskās Krimas platformas trešais parlamentārais samits. Tā mērķis ir izcelt Krievijas agresijas globālo ietekmi un turpināt starptautiski izgaismot agresora pastrādātos noziegumus.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu