Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Gutērrešs pateicis Putinam, ka iebrukums Ukrainā ir starptautisko tiesību pārkāpums (6)

Foto: AP/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs BRICS samitā Krievijā pateicis tās diktatoram Vladimiram Putinam, ka iebrukums Ukrainā ir ANO Hartas un starptautisko tiesību pārkāpums, liecina viņu tikšanās atreferējums.

Gutērrešs tikās ar Putinu BRICS samita Kazaņā ietvaros pēc runas, kurā Gutērrešs aicināja uz "taisnīgu mieru" Ukrainā.

Viņš "atkārtoja savu nostāju, ka Krievijas iebrukums Ukrainā ir noticis, pārkāpjot ANO Hartu un starptautiskās tiesības", ANO vadītāja preses sekretārs paziņoja pēc šīs tikšanās, kuru ir kritizējusi Kijiva.

Gutērrešs arī uzsvēra savu apņemšanos "panākt kuģošanas brīvību Melnajā jūrā", sakot, ka tas ir svarīgi gan Ukrainai, gan Krievijai, kā arī globālajai "pārtikas un enerģijas drošībai".

"Viņš pilnīgi atbalsta sarunu turpināšanu šajā jautājumā," teikts Gutērreša preses sekretāra paziņojumā, pieminot "dziļu atzinību" Turcijas starpniecības centieniem.

Melnā jūra ir svarīgs tirdzniecības ceļš Ukrainai, kas ir viena no lielākajām graudu eksportētājām pasaulē, bet tā izmantošana ir traucēta kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 2022.gada februārī.

ANO panākta vienošanās ļāva Ukrainai eksportēt lauksaimniecības produkciju pa Melno jūru, bet Maskava 2023.gadā izstājās no šīs vienošanās. Kijiva tomēr ir izveidojusi jūras koridoru, kas ļauj tai turpināt tirdzniecību..

Gutērrešs un Putins, kas iepriekšējo reizi bija tikušies 2022.gada aprīlī, arī apsprieda konfliktu Tuvajos Austrumos, "sevišķi absolūto nepieciešamību pēc pamiera Gazā un Libānā, kā arī nepieciešamību novērst tālāku reģionālu eskalāciju," teikts tikšanās atreferējumā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu