Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Dienvidkoreja nosoda Krievijas un Ziemeļkorejas aizsardzības līguma ratifikāciju (2)

Foto: AP/Scanpix

Dienvidkorejas Ārlietu ministrija piektdien paudusi nopietnas bažas par Krievijas un Ziemeļkorejas aizsardzības līguma ratifikāciju, un aicināja Maskavu pārtraukt nelikumīgo sadarbību ar Phenjanu.

Krievijas likumdevēji ceturtdien vienbalsīgi nobalsoja par aizsardzības līguma ar Ziemeļkoreju ratifikāciju. Līgums paredz savstarpēju militāru palīdzību gadījumā, ja kādai no valstīm tiek uzbrukts.

Krievijā jau atrodas tūkstošiem Ziemeļkorejas karavīru, kas iziet militāro apmācību, un Ukraina šonedēļ paziņoja, ka Ziemeļkorejas karavīri jau ieradušies kaujas zonā Krievijas Kurskas apgabalā.

Seula "pauž nopietnas bažas par to, ka Krievija ir ratificējusi Krievijas un Ziemeļkorejas līgumu, ņemot vērā Ziemeļkorejas karaspēka izvietošanu Krievijā," teikts Dienvidkorejas Ārlietu ministrijas paziņojumā. Ministrija piebilda, ka Dienvidkorejas valdība "mudina nekavējoties izvest Ziemeļkorejas karaspēku un pārtraukt nelikumīgo sadarbību".

"Valdība sadarbosies ar starptautisko sabiedrību, lai stingri reaģētu uz Krievijas un Ziemeļkorejas militāro sadarbību, un veiks atbilstošus pasākumus, ja to militārā sadarbība turpināsies," norādīja Dienvidkorejas Ārlietu ministrija.

Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols ceturtdien pēc sarunas ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu nodēvēja Ziemeļkorejas karavīru izvietošanu Krievijā par "provokāciju, kas apdraud globālo drošību ārpus Korejas pussalas un Eiropas". Juns arī sacīja, ka Dienvidkoreja pārskatīs savu nostāju attiecībā uz ieroču piegādi Ukrainai.

Ziemeļkorejas un Krievijas sadarbība pēdējo divu gadu laikā ir uzplaukusi, kamēr Phenjana attieksmē pret Dienvidkoreju kļūst arvien naidīgāka.

Ziemeļkoreja grozīja savu konstitūciju, definējot Dienvidus kā "naidīgu" valsti, un pagājušajā nedēļā uzspridzināja ceļus un dzelzceļus, kas savulaik savienoja abas valstis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu