Aicina atsākt automašīnu sarkanbaltsarkano numurzīmju izgatavošanu (4)

Foto: Publicitātes foto

Sabiedrības līdzdalības portālā manabalss.lv publicēta iniciatīva "Atsākt sarkanbaltsarkano numura zīmju izgatavošanu!". Tās mērķis – kā izvēles variantu atjaunot senāk lietoto auto numura zīmju formātu ar Latvijas karogu uz balta fona.

Motivācija – identitāte, autentiskums un estētika

Sarkanbaltsarkanās numura zīmes spilgti izceļas uz Eiropas Savienības parauga numuru fona. Braucienā ārpus Latvijas robežām ar šādu numurzīmi aprīkots auto izceļ vadītāja valstspiederību un nes Latvijas tēlu pasaulē. Šādu numurzīmju pieejamība dotu Latvijas autoentuziastiem iespēju elegantā un valsts apstiprinātā veidā demonstrēt savu patriotisko nostāju.

Ar līdzīgiem apsvērumiem Saeimas darba kārtībā ir iekļuvis likumprojekts grozījumi likumā "Par Latvijas valsts ģerboni", kas paredz jaunu numura zīmju veidu – ar mazo Latvijas ģerboni. Iniciatīvas autori šo ideju vērtē atzinīgi un ir pārliecināti, ka abi risinājumi viens otru neizslēdz – karoga un ģerboņa numuri kā izvēles varianti var pastāvēt līdzās.

Vēlme pēc sarkanbaltsarkanajiem numuriem balstīta arī vēlmē pēc autentiska auto tēla. T.s. "youngtimer" perioda auto (25-40 g. seniem) Latvijas kontekstā šāda numura zīme ir būtiska vizuālā tēla sastāvdaļa, bet, ja tā tiek sabojāta, vietā iespējams dabūt tikai ES parauga numurzīmi.

Ir arī tīri estētiski apsvērumi - Latvijas karogs uz numurzīmes atrodas atstatus no malas, tāpēc harmoniski iekļaujas gandrīz jebkura auto koptēlā. ES parauga numuru zilā svītra turpretim var viegli radīt vizuālu disonansi, it īpaši, ja auto virsbūve ir tikpat spilgtā citas krāsas tonī.

Auto numura zīmes citās ES valstīs

Dānijā joprojām pēc auto īpašnieka izvēles pieejami numuri bez zilās ES svītras, un Lielbritānija 2015. gadā – vēl pirms izstāšanās no ES - atsāka izsniegt vēsturiskos melni sudrabotos numurus bez ES simbolikas.

ES parauga numura zīme ir aprakstīta ES Regulas nr. 2411/98 pielikumā. Iniciatīvas autoru izpratnē šī regula pieprasa dalībvalstīm par derīgu atzīt tādā numurzīmē iestrādāto valsts atpazīšanas zīmi, bet neaizliedz citāda formāta numurzīmju lietošanu.

Par spīti abu minēto valstu precedentam un regulas publiskai pieejamībai, sabiedrībā ir sastopams uzskats, ka atteikšanās no Latvijas karoga numurzīmēs bija ES prasība. Tas cilvēka apziņā var radīt sarūgtinājumu un negatīvu noskaņojumu pret pašu ES, ko ir grūti atspēkot. Sarkanbaltsarkano numura zīmju atjaunošana pierādītu šī uzskata aplamību, tā palīdzot kliedēt emocijās balstītus aizspriedumus pret ES.

Aicinām parakstīties! Iniciatīva publicēta sabiedrības līdzdalības platformā manabalss.lv, un pieejama caur šo saiti. Pēc autoriem pieejamās informācijas, iniciatīva ir līdz šim pirmais mēģinājums noskaidrot sabiedrības viedokli numura zīmju jautājumā.

Nepalaid garām!
Uz augšu