Krievijas centrālā banka līdz rekordaugstam līmenim palielina procentlikmi (18)

Foto: EPA/Scanpix

Krievijas centrālās bankas direktoru padome piektdien nolēma palielināt bāzes procentlikmi līdz augstākajam līmenim kopš Padomju Savienības sabrukuma 1991.gadā, ņemot vērā joprojām augsto inflācijas līmeni valstī.

Banka bāzes procentlikmi palielināja par diviem procentpunktiem līdz 21%.

Iepriekšējo reizi izmaiņas procentlikmē Krievijā tika veiktas septembrī, kad tā tika palielināta par vienu procentpunktu.

Centrālā banka piektdien skaidroja, ka iekšzemes pieprasījuma pieaugums joprojām ievērojami pārsniedz iespējas paplašināt preču un pakalpojumu piedāvājumu. Bankas paziņojumā teikts, ka

inflācija ievērojami pārsniedz bankas jūlijā izteikto prognozi, un inflācijas prognozes turpina pasliktināties.

Banka norādīja, ka decembra sanāksmē procentlikme varētu tikt palielināta atkārtoti.

Gada inflācija Krievijā septembrī veidoja 8,6%, krietni pārsniedzot valdības noteikto 4% mērķi.

Krievijas centrālās bankas lēmums ir “kapitulācija inflācijas priekšā”, norāda investīciju baņķieris un Ekonomikas augstskolas profesors Jevgēņijs Kogans: Centrālā banka ir atzinusi, ka tā nevar panākt, lai cenu pieauguma temps atkal sasniegtu mērķi ne tikai šogad, bet arī nākamgad. Centrālās bankas inflācijas prognozes tika paaugstinātas attiecīgi līdz 8-8,5% un 4,5-5%.

Turklāt centrālā banka paaugstināja vidējās pamatlikmes prognozi līdz šā gada beigām – tagad tā ir 21-21.3%. Tas nozīmē, ka 20. decembra sanāksmē likmi var paaugstināt līdz 23% uzreiz, raksta MMI analītiķi.

Pie pašreizējās pamatlikmes, kam seko kredītu izmaksas Krievijā, “pastāv augsts risks, ka civilās tautsaimniecības nozares var nonākt recesijā”, brīdina ekonomists Antons Tabahs. Tomēr centrālā banka lielākoties ir nobažījusies par proinflācijas risku saglabāšanos, norāda “Alfa Bank” galvenā ekonomiste Natālija Orlova. Nākamgad nav gaidāms militāro izdevumu samazinājums, gluži pretēji –

budžeta pozīcija “valsts aizsardzība” palielināsies vēl par 22% un aizņems trešdaļu budžeta - rekordlielu daļu kopš padomju laikiem.

Inflāciju Krievijā veicina valsts budžeta naudas ieplūdināšana militārajā rūpniecība.

Kā ziņots, Krievijas likumdevēji ceturtdien pirmajā lasījumā apstiprinājuši budžetu, kas nākamgad paredz aizsardzības izdevumu palielinājumu par gandrīz 30%.

Turpinot karu Ukrainā, Maskava jau ir palielinājusi militāros izdevumus līdz līmenim, kāds nav pieredzēts kopš Padomju Savienības laikiem, lielos apjomos ražojot raķetes un bezpilota lidaparātus un maksājot lielas algas simtiem tūkstošu frontes karavīru.

Krievija procentu likmju ziņā jau ir apsteigusi vairākas bankrotējušas valstis un trešās pasaules valstis. Pašreizējā centrālās bankas procentu likme ir augstāka nekā Zambijā (13,5 %), Gambijā (17 %), Pakistānā (17,5 %), Angolā (19,5 %) un Libānā (20 %), kurā notiek karš un kura 2020. gadā nav atmaksājusi savu parādu.

Centrālās bankas procentu likmes vēsturiskais rekords Krievijā tika uzstādīts 1993.-94. gadā: hiperinflācijas apstākļos pēc padomju ekonomikas sabrukuma centrālā banka to paaugstināja līdz 210% gadā. Vēsturiskais minimums 4,25 % apmērā tika noteikts 2020. gadā.

Svarīgākais
Uz augšu