Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Sirskis kā dezinformāciju vērtē Putina izteikumus par 2000 ukraiņu ielenkšanu Kurskas apgabalā (3)

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis
Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis noliedz Krievijas prezidenta Vladimira Putina teikto par Ukrainas karaspēka ielenkšanu Kurskas apgabalā.

“Tā ir klaja dezinformācija, kas neatspoguļo reālo situāciju. Ukrainas karaspēks turpina aktīvu darbību Kurskas virzienā, jau trešo mēnesi pēc kārtas iznīcinot ienaidnieka kaujas potenciālu,“ savā “Telegram” kanālā rakstīja Sirskis.

Pēc viņa teiktā, Krievijas armija izdara “sīvu spiedienu” uz Ukrainas armiju, taču cieš jūtamus personāla un militārās tehnikas zaudējumus. Pēc Ukrainas datiem,

kopš 8. augusta Krievijas zaudējumi Kurskas apgabalā sasnieguši 17 819 cilvēku, no kuriem 6 662 ir nogalināti. Tāpat 711 cilvēki ir nonākuši gūstā.

Turklāt, pēc Sirska teiktā, Krievijas armija kaujās šajā reģionā zaudēja 45 tankus, 256 bruņumašīnas, 565 transportlīdzekļus, 99 artilērijas sistēmas un piecas raķešu palaišanas iekārtas.

Dienu iepriekš Putins paziņoja, ka dažas Ukrainas bruņoto spēku vienības Kurskas apgabalā ir “bloķētas un ielenktas”. Pēc viņa teiktā, aplenkti ir aptuveni 2000 Ukrainas karavīru. “Krievijas armija ir sākusi likvidēt šo grupējumu,” norādīja Putins. Viņš arī sacīja, ka Ukrainas spēki cenšas izlauzties no ielenkuma, taču visi viņu mēģinājumi joprojām ir neveiksmīgi.

Ukrainas armija sāka ofensīvu Kurskas apgabalā 6. augustā un, pēc Sirska teiktā, pirmajā kauju nedēļā ieņēma aptuveni 100 apdzīvotas vietas un pārņēma savā kontrolē vairāk nekā 1300 kvadrātkilometru lielu teritoriju. Tomēr saskaņā ar Kara izpētes institūta (ISW) datiem Ukrainas armijas kontroles zona bija aptuveni 1160 kvadrātkilometri.

Septembrī un oktobrī Krievijas spēki mēģināja veikt pretuzbrukumu. Saskaņā ar Ukrainas analītiskā projekta “DeepState” datiem oktobra vidū Ukrainas armijas kontrolē bija palikuši ne vairāk kā 615 kvadrātkilometri, bet vēl 309 kvadrātkilometri atradās tā dēvētajā “pelēkajā zonā”. Ņemot to vērā, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Kijivai ir izdevies izveidot “buferzonu” Kurskas apgabala teritorijā. Viņš arī sacīja, ka tas bija viens no iebrukuma stratēģiskajiem mērķiem un Ukrainas karaspēks turpina saglabāt savas pozīcijas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu