Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Foto un Video Rinkēvičs: Lielie birokrātijas mazināšanas plāni nestrādā (1)

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Lielie birokrātijas mazināšanas plāni nestrādā, piektdien Valsts konkurētspējas foruma noslēgumā vērtēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņš arī pauda cerību, ka jaunveidojamais Mākslīgā intelekta centrs varētu būt nodibinājums, kurā ir pēc iespējas mazāk "birokrātisku piesitienu".

Viņš norādīja, ka birokrātija pati sevi nevar un nekad arī nevarēs ierobežot, jo tā sevi "mazliet atražo". Rinkēvičs pieminēja nesenu reģionālo vizīti, kur kādas novada vadības pārstāvis ieteicis prezidenta paspārnē izveidot birokrātijas mazināšanas centru, ko viņš atteicies darīt.

"Patīk vai nepatīk, bet uzstādījumam jānāk no politiskās vadības, turklāt tas ir konsekventi un stingri jāīsteno. Ja tiek atklātas nepilnības, konstatēti pārkāpumi, ir divas klasiskas atbildes. Pirmā ir izmeklēt un sodīt, kas bieži vien ir pamatoti, savukārt otrā ir uzražot vēl vienu instrukciju vai likumprojektu,"

sacīja Rinkēvičs.

Viņaprāt, ir jāsaprot, vai tā ir bijusi kļūda, veselā saprāta trūkums un kā to novērst nākotnē. Taču Valsts prezidents nerisinātu birokrātiju ar lieliem plāniem un pieteikumiem.

Rinkēvičs arī pieminēja, ka Satversme paredz valdību maiņu. Tas nozīmē, ka ir ministri, kas nostrādā pilnu termiņu, bet ir arī tādi, kuri nostrādā vien dažus mēnešus. Valsts prezidenta ieskatā, bieži mainoties ministriem ar citādākiem politiskajiem uzstādījumiem, līdz galam nekas vairs netiek īstenots. Birokrātiskā sistēma saprotot, ka tas nav ne pirmais, ne pēdējais ministrs, neko nedara, kas ir sākums problēmām. Rinkēvičs uzskata, ka politiski ir liela vēlme darīt labas un pareizas lietas, taču birokrātiskā sistēma, uzsākot pārmaiņas, saprata, ka nāks cits ministrs un viss būs jāmaina atkal, kā rezultātā iestājas haoss.

"Bieži var redzēt, ka ir kaut kādi pārrāvumi, līdz galam netiek īstenotas nekādas politikas un vairs nevar saprast, par ko ir stāsts. Tas ir mūsu kopējais sāpju bērns. Mums nav konsekvences, pārmantojamības nevienā līmenī - nedz politiskā, nedz ierēdniecības. [..] Daži uzskata, ka vajag pāriet uz tehniskām valdībām, prezidentālām pārvaldes formām, mažoritāru vēlēšanu sistēmu, taču tas to nerisinās,"

teica Rinkēvičs.

Jaunveidojamais Mākslīgā intelekta centrs varētu būt nodibinājums, kurā ir pēc iespējas mazāk "birokrātisku piesitienu", piektdien Valsts konkurētspējas foruma noslēgumā atzīmēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Politiķis klāstīja, ka pie idejas par mākslīgā intelekta centra izveidi tika nonākts, diskutējot par drošību. Rinkēvičs sacīja, ka mākslīgais intelekts ir bīstams rīks, ar kura palīdzību var iejaukties Latvijas vēlēšanu procesos.

"Kad sākām diskutēt ar atbildīgajām iestādēm, tostarp ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, konstatējām, ka mums nav ne regulējuma, ne ekspertu, ne skaidrības, kā ar šo lietu darboties," teica Valsts prezidents.

Viņš pateicās Rīgas Tehniskajai universitātei, Latvijas Universitātei un Rīgas Stradiņa universitātei, kuras pārstāvji apsēdās pie sarunu galda un sāka domāt, ko lietas labā darīt, nonākot arī pie jautājuma, kāda īr valsts loma.

"Negribētu, lai mākslīgā intelekta centrs ir vēl viena valsts iestāde, kas to vien darīs, kā ražos papīrus un sūtīs pieprasījumus visai pasaulei, jautājot, ko domā darīt ar mākslīgā intelekta centru,"

uzsvēra Rinkēvičs.

Pēc prezidenta paustā, tas varētu būt centrs, kurā koncentrējas labākie spēki, kuri sadarbojas ar partneriem ASV un Eiropā, industriju, dažādiem uzņēmumiem. Viņš pieminēja, ka, raugoties no aizsardzības viedokļa, mākslīgais intelekts patlaban strauji attīstās. Tāpat tas veicina pētniecību, akadēmisko darbu un studentu apmācību, kas dod kompetenci un ekspertīzi brīdī, kad jāsaprot, kas mūs apraud, un darbā pie regulējuma.

"Pati industrija ir gatava strādāt pie regulējuma, saprotot visu bīstamību. [..] Labā ziņa, ka vismaz divi ministri patlaban ir sajutuši zināmu savstarpēju konkurenci un meklē labākos risinājumus. Vēl vasarā mums gandrīz neizdevās iekustināt nevienu," atzīmēja Rinkēvičs.

Foto: Rīgas pilī norisinās Valsts konkurētspējas forums

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu