Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pistoriuss vēlas Bundesvērā dubultot “Taurus” raķešu krājumus (2)

Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss
Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss Foto: Ekrānuzņēmums no video

Spārnotās raķetes “Taurus” ir viens no modernākajiem Vācijas armijas ieročiem. Bundesvēra rīcībā pašlaik ir aptuveni 600 šādu raķešu. Mediji ziņo, ka aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss vēlas ievērojami palielināt šos krājumus.

Saskaņā ar izdevuma “Der Spiegel” ziņām, aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss plāno iegādāties vēl 600 “Taurus” raķetes, lai gan finansējums tam pagaidām nav nodrošināts. Ministrs vēlas iegādāties modernākās raķetes “Taurus Neo” par kopumā aptuveni 2,1 miljardu eiro, ziņo žurnāls. Pirmās piegādes ir plānotas 2029. gadā. Projekta uzsākšanai jau nākamgad būtu nepieciešami 350 miljoni eiro, bet lielākā daļa naudas tiks novirzīta no 2029. gada. Šā iemesla dēļ projekts ir minēts tikai kā viena no iespējām 2025. gada budžeta dokumentos.

Līdz šim Bundesvēra rīcībā ir aptuveni 600 “Taurus” raķešu, kuru darbības rādiuss pārsniedz 500 kilometrus un kuras var izšaut no tādiem iznīcinātājiem kā Tornado, F-15 vai F-18. Tomēr saskaņā ar MDR informāciju aptuveni pusei no šīm raķetēm ir beidzies derīguma termiņš. Tas nozīmē, ka teorētiski tās ir gatavas lietošanai, bet praksē būtu jāpārsertificē.

Eiropas aizsardzības koncerna MBDA izstrādātais ierocis ir paredzēts, lai iznīcinātu tādus svarīgus mērķus ienaidnieka aizmugurē, kā vadības bunkurus, munīcijas un degvielas noliktavas, lidlaukus un tiltus. Tāpēc Ukraina joprojām uzstāj, ka vēlas saņemt “Taurus” no Vācijas, ko Vācijas kanclers Olafs Šolcs kategoriski noraida.

“Mans viedoklis ir skaidrs. Es uzskatu, ka tas ir nepareizi,” ceturtdien ZDF diskusiju raidījumā “Maybrit Illner” sacīja Šolcs. Viņš nepiegādātu ieročus, kas, viņaprāt, veicinātu eskalāciju. “Tas ir kaut kas tāds, uz ko ikviens Vācijā var paļauties. Es nerīkosies nepārdomāti.”

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu