Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Hosams Abu Meri: Valsts kvotām neiztērēto naudu slimnīcas drīkst novirzīt citiem medicīnas pakalpojumiem (2)

Veselības ministrs Hosams Abu Meri
Veselības ministrs Hosams Abu Meri Foto: Publicitātes foto

Neizmantoto kvotu naudu kādiem valsts apmaksātiem medicīnas pakalpojumiem slimnīcas drīkstēs pārdalīt citiem pakalpojumiem un pacientiem, kuriem uz veselības aprūpi rinda iestiepjas nākamajā gadā un kuri ilgi gaidīt rindā nevar, piektdien Latvijas Televīzijai teica veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Iepriekš ziņots, ka naudas trūkuma dēļ 40 sievietēm šogad atcelta valsts apmaksāta krūts rekonstrukcijas operācija pēc ārstēta vēža. Valsts kvotas šim gadam izsmeltas arī uz daudziem citiem ārstniecības pakalpojumiem.

Iepriekš slimnīcās atzinušas, ka šogad spēles noteikumi līgumattiecībās ar valsti ir mainīti - iepriekš naudu no izmeklējumiem, kuri palikuši neizmantoti, varējuši pārdalīt citiem pacientiem, bet šogad vairs ne.

Veselības ministrs norādīja, ka šos jautājumus viņš pārrunājis arī ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadību.

NVD pašlaik precizējot, kam pārdalīs kvotu neizpildīto programmu naudu 7,5 miljonu eiro apmērā.

Abu Meri skaidroja, ka NVD direktors apsolījis, ka divu nedēļu laikā būs nodrošināta pārdale no programmām, kur kvotas ir, uz programmām, kur to vairs nav un kur ir nepieciešams papildu finansējums. Pēc veselības ministra teiktā, pirmā prioritāte ir neatliekamā medicīniskā palīdzība, uzņemšanas, intensīvās palātas, hemodialīzes pacienti, daudzas programmas, kam šogad nepieciešams finansējums līdz gada beigām.

Vaicāts par to, vai kvotas būs iespējams pārdalīt arī pacientiem ar onkoloģiskām saslimšanām, ministrs teica, ka noteikti šie jautājumi tiks vērtēti.

Krūts rekonstrukcijas operācijas šogad gan Abu Meri nesola. Krūts rekonstrukcijas operācijas ir pārceltas un notiks vēlāk, sacīja veselības ministrs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu