Eksistenciāla izšķiršanās par valsts politisko nākotni: Gruzijā notiek parlamenta vēlēšanas

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: DAVID MDZINARISHVILI/EPA

Sestdien, 26. oktobrī, Gruzijā notiek parlamenta vēlēšanas, kurās izvēle ir starp pašreizējo valdošo partiju, kas ietur arvien autoritārāku un prokrieviskāku kursu, un proeiropeisko opozīciju.

Gruzīnu izvēle noteiks valsts izredzes turpināt savulaik izraudzīto ceļu uz pievienošanos Eiropas Savienībai (ES).

Pašreizējā valdība, ko veido miljardiera Bidzinas Ivanišvili dibinātā partija "Gruzijas sapnis", iekšpolitikā sākusi faktiski kopēt Krievijas diktatora Vladimira Putina politiku, bet ārpolitikā reproducēt Maskavas pretrietumniecisko naratīvu.

Pēc mēnešiem ilgajiem protestiem, ko rīkoja gruzīni, kas savas valsts nākotni saskata ES, vēlēšanas daudzi uzskata par pēdējo iespēju apturēt bīstamo kursu uz atgriešanos Krievijas paspārnē.

Kādreizējais "Gruzijas sapņa" dibinātājs un pašreizējais partijas goda priekšsēdētājs 86 gadus vecai Ivanišvili, kas tiek uzskatīts par ietekmīgāko cilvēku valstī, jau trešo reizi ir "atgriezies" politikā un vēlēšanās startē kā valdošās partijas saraksta pirmais numurs.

Viņš piedraudējis, ka "Gruzijas sapņa" uzvaras gadījumā aizliegs visas pašreizējās opozīcijas partijas, kas, kā apgalvo Ivanišvili, esot viņa galvenā sāncenša, ieslodzījumā esošā Mihaila Saakašvili pārstāvētās Apvienotās Nacionālās kustības (ENM) atvasinājumi.

Vairums aptauju liecina, ka opozīcijas partijas kopumā varētu iegūt pietiekami daudz balsu, lai nodrošinātu vairākumu, kas ļautu tām izveidot jaunu koalīcijas valdību un pielikt punktu līdzšinējai Ivanišvili dominēšanai Gruzijas politikā.

Saskaņā ar aptauju, ko veicis ASV sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Edison Research", 34% no vēlētājiem, kas jau izlēmuši, kā balsot, atbalsta "Gruzijas sapni", kamēr četras no opozīcijas partijām vai to apvienībām kopumā var cerēt uz 53% balsu. Neviena cita no partijām, kas startē vēlēšanās, domājams, nepārvarēs iekļūšanai parlamentā noteikto 5% barjeru.

Tomēr vēlēšanu iznākums nebūt nav skaidrs, jo vairāk nekā ceturtdaļa aptaujāto atzinuši, ka vēl nav izlēmuši, par ko balsot, vai arī atteikušies atbildēt uz šo jautājumu.

Tajā pašā laikā saskaņā ar aptauju, ko pēc valdības kontrolētā televīzijas kanāla "Imedi" pasūtījuma veicis uzņēmums GORBI, "Gruzijas sapni" atbalsta 59,5% vēlētāju, kamēr divas opozīcijas partiju apvienības, kam vienīgajām esot cerības pārsniegt 5% barjeru, iegūs tikai 23,9% balsu.

Balsošana sāksies plkst.7.00 pēc Latvijas laika un ilgs līdz plkst.19.00. Uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas sagaidāmi nobalsojuši aptauju rezultāti.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu