Bauskas novada Vecumnieku pagastā mežā manīti divi lāči

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Schutterstock.com

Umpārtes mežos, kas ir bagāti ar sēņu vietām, pie kādas dzīvnieku barotavas novietotā foto kamera ar kustību sensoru piektdienas, 25.oktobra rītā neilgi pēc plkst.9.00 fiksējusi lāci, to laikrakstam “Bauskas Dzīve” tajā pašā dienā pavēstījis baušķenieks Jānis Bite.

Viņš aicina cilvēkus būt uzmanīgiem, jo Umpārtes mežos ir daudz labu sēņu vietu, kur tagad, kā noprotams, saimnieko arī ķepaiņi. Par to, ka lāči ir divi, Jānis Bite uzzinājis piektdienas vakarā, kad kamera pie dzīvnieku barotavas tumsā vienlaikus fiksējusi jau divus lāčus.

Brūnie lāči (Ursus arctos) visā Eiropas Savienībā, to skaitā arī Latvijā, ir aizsargājami dzīvnieki. Pašlaik Latvijā, pēc jaunākajām aplēsēm, varētu būt 60-70 lāču. Ikdienā lācis nav agresīvs, un parasti tas izvairās no sastapšanās ar cilvēku.

Igaunijā no 1.augusta līdz 31.oktobrim ir brūno lāču medību sezona, un šajā sezonā Vides departaments atļāvis nomedīt 94 lāčus.

Šā gada septembrī Igaunijas dabas pētnieku vietne "Looduskalender" publicēja video, kurā redzams, kā lācis Igaunijā mielojas ar āboliem.

Video ar lāčiem:

Līgatnes dabas taku interneta vietnē norādīts, ka lāči ir tipiski lielu mežu masīvu iemītnieki. Jauktu koku mežos tie priekšroku dod lielāku un vecāku skuju koku un dažādu jauktu koku mežu biotopiem, kas robežojas ar aizaugušiem izcirtumiem, deguma vietām, purviem un ūdenstilpēm. Ziemas guļas migas lāči iekārto dabiskās slēptuvēs, pēc iespējas sausākās vietās un ūdens tuvumā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu