Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

The New York Times: Ziemeļkorejas militārpersonas ieradušās Kurskas reģionā (1)

Foto: AFP/SCANPIX

Vairāki tūkstoši karavīru no Ziemeļkorejas ir ieradušies Kurskas apgabalā, kur kopā ar Krievijas bruņotajiem spēkiem var piedalīties kaujas operācijās pret Ukrainas armijas vienībām, tā sestdien, atsaucoties uz Ukrainas un divām ASV amatpersonām, ziņo laikraksts “The New York Times”.

Pēc laikraksta avotu teiktā, karavīri no elitāras Ziemeļkorejas Tautas armijas vienības kopš 23. oktobra atrodas Kurskas apgabala rietumu daļā. Ik dienu reģionā ierodas papildspēki, un līdz pirmdienai, 28. oktobrim, sagaidāms, ka reģionā tiks nogādāti līdz pieciem tūkstošiem cilvēku. Ziemeļkorejas karavīrus no Tālajiem Austrumiem pārved ar transporta lidmašīnu Il-76.

Ziemeļkorejas karavīri vēl nav uzsākuši kaujas darbības, un joprojām nav skaidrs, kādu lomu tiem piešķirs Krievijas pavēlniecība, piemēram, vai tie tiks pārvietoti arī uz Ukrainas teritoriju.

“The New York Times” norāda, ka Ziemeļkorejas karaspēks nav piedalījies karā kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem, tāpēc pat elites vienību kaujasspējas ir apšaubāmas.

Rietumu plašsaziņas līdzekļi un Dienvidkorejas izlūkdienesti iepriekš ziņoja, ka Ziemeļkorejas varasiestādes nolēmušas nosūtīt savus militāros spēkus, lai atbalstītu Krieviju karā ar Ukrainu. Saskaņā ar izlūkdienestu aplēsēm runa bija par 12 000 Ziemeļkorejas karavīru. Daļēji viņi jau ir pārvietoti uz Tālajiem Austrumiem apmācībai. Pentagona šefs Loids Ostins sacīja, ka ASV ir pierādījumi tam, ka Ziemeļkorejas militārie spēki atrodas Krievijā, taču, pēc viņa teiktā, nav skaidrs, ko viņi tur dara.

Krievijas diktators Vladimirs Putins tieši neapstiprināja Ziemeļkorejas karavīru iesaistīšanu karā Krievijas pusē, taču 24. oktobrī preses konferencē pēc BRICS samita viņš atbildēja uz žurnālista jautājumu par satelītattēliem, kuros redzama Ziemeļkorejas karavīru klātbūtne. “Attēli ir nopietna lieta. Ja ir attēli, tas nozīmē, ka tie kaut ko atspoguļo,” sacīja Putins.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu